Ik bak al jaren tulbanden met kerst en dan gebruik ik de ingemaakte rozijnen op rum en een glaasje van de inmaakrum erbij.
Voor een grote Kersttulband van 1,5 tot 2 liter
- 5 eieren maat L
- 250 gram zachte roomboter
- 250 gram patentbloem
- 250 gram lichtbruine basterd suiker
- 10 gram bakpoeder
- 50 gram bosbessen
- 150 gram rozijnen (boerenjongens)
- 100 ml vocht van de rum rozijnen
- 1 eetlepel sinaasappel rasp
- Halve tonkaboon geraspt of 1 theelepel vanille extract
Verwarm je oven een half uur voor op 165 graden.
Klop de eieren dik schuimig samen met de suiker.
Voeg de boter, bloem en bakpoeder in delen toe en de helft van het rozijnenvocht. Klop dit nog enkele minuten goed door tot een luchtige massa.
Dep de rozijnen even droog en schud deze om met een eetlepel bloem samen met de bessen.
Schep dit samen met de sinaasappel rasp door het beslag met een spatel.
Vet een tulband vorm goed in en Bestrooi dun met een laagje paneermeel. Schud het overtollige uit de vorm.
Vul de vorm en zet ze onderin de oven, hete lucht stand 165 graden en bak de tulband in 55 mooi bruin.
Laat 10 minuten afkoelen en stort deze dan op een bord. Giet de resterende rum eroverheen en dek af met folie. Afgedekt laten afkoelen dan droogt de tulband niet uit.
Glazuur
- Sap van 1 citroen
- 200 gram poedersuiker
- Wat besjes, granaatappelpitjes, of bv chocolaatjes naar keuze
- Eventueel wat botercreme toefjes
Meng de suiker met het sap, de glazuur moet wat taaivloeibaar zijn. Verdeel dit over de afgekoelde tulband en versier naar keuze.
Wil je geen drank gebruiken, wel dan je rozijnen in thee en neem een glaasje suikersiroop om te begieten ipv rum.