Nog een Grieks kerstkoekje, die samen met de kourabiedes veel worden gemaakt met de feestdagen. Koekjes om uit te delen ook want van dit recept maak je er met gemak 150 stuks
Voor het deeg
- 1300 gram bloem
- 150 gram poedersuiker
- 200 ml vers sinaasappelsap
- Rasp van 2 sinaasappel schillen
- 600 ml olijfolie of zonnebloemolie
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eetlepels bakpoeder
- 1 eetlepel koekkruiden
- 75 ml ouzo of (wodka en een theelepel anijspoeder)
Voor de siroop
- 350 gram suiker
- 750 ml water
- 1 kaneelstokjes
- 500 gram bloemenhoning
Voor de nootjes bovenop de koekje
- Ik nam 100 gram pecannoot en 100 gram pistachenoten fijngehakt, maar het hoort eigenlijk met walnoten.
Maak eerst de siroop. Breng alle ingrediënten hiervoor aan de kook en laat 10 minuten inkoken. Zet daarna weg tot de koekjes zijn gebakken.
Meng voor het deeg eerst de olie met het sinaasappelsap, drank en de suiker. Voeg alle ingrediënten toe en kneed even goed door, let op je machine moet een sterke grote motor hebben of anders even met de hand doen.
Verwarm je oven voor op 200 graden
Vorm met de ijsbolschep van 3 cm doorsnede gelijke balletjes en druk deze tot worstjes in je handpalm. Trek er met een vork streepjes in en druk ze daardoor allemaal even plat.
Schuif de bakplaat in de oven en bak ze 20 tot 25 minuten bruin
Haal de bakplaat uit de oven en schep de koekjes meteen in de siroop en schep ze er ook direct weer uit. Leg ze op de bakplaat terug en bestrooi ze direct met de nootjes. Laat ze een nachtje liggen op de plaat en bewaar ze dan in een luchtdichte doos, of in zakjes om cadeau te doen.
Mis de fijne gries en de specifieke kruiden, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel
LikeLike
Deze specerijen zitten in de koekkruiden. En idd geen gries gebruikt maar ja er zijn ontzettend veel recepten te vinden uit alle griekse windstreken.
LikeLike