Een beetje aan het rommelen op deze zondag, uitgewaaid langs de Waal, gelopen met de hond en dan de houtkachel aan en een punt van de snelle inmiddels afgekoelde peren taart, gevuld met echte vla, en een kop warme thee een zondagsmiddagsnoeperij.
Wel eens echte vla gemaakt? Supersimpel en veel lekkerder dan uit pak.
Verse vla
1 liter volle melk
1 vanillestokje het merg er vast uitgeschraapt
3 grote eieren
60 gram suiker
2 volle eetlepels maïzena
1 kopje melk in een beslagkom loskloppen met de eieren suiker en maïzena tot er geen klontjes meer zijn. De overige melk met het vanillestokje en merg in een pan met dikke bodem langzaam warmen. Als de melk lauwwarm is met een garde het eimengsel er in een dun straaltje doorroeren. Blijven roeren totdat de vla dik geworden is duurt ongeveer 10 minuten, vanillestokje verwijderen. De helft in een fles gieten met dop of in een schaal en afdekken met folie. De andere helft gaat in de taart.
Peren vla taart
1 rol kant en klaar bladerdeeg of 6 plakjes ontdooit diepvriesbladerdeeg
0,5 liter verse vla
2 eetlepels granola dust of gebroken lijnzaad
2 rijpe peren geschild en in partrn
Vlaaivorm van +-30cm
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Vlaai vorm bekleden met bakpapier en het bladerdeeg en bestrooien met granola dust of lijnzaad. Vla erin gieten en de peren partjes erover verdelen. 40 minuten bakken midden in de oven. Af laten koelen in de oven.