Sodabrood ik zag het van de week al een paar keer langskomen op fb. Heerlijk brood is het je kunt er verschillende meel soorten voor gebruiken zelf vind ik gewoon simpele bloem ook erg lekker. Het is een basisrecept waar je allerlei toevoegingen hartig of zoet aan toe kunt voegen.
Hier maakte ik een brood met als extra toevoeging 50 gram geraspte boerenoude kaas, een gesnipperde rode ui, 2 el gesneden gedroogde tomaat, peper en een flinke snuf gerookt paprikapoeder.
Sodabread (basisrecept)
500 gram bloem
1 theelepel backing soda
1 theelepel zout
400 ml karnemelk of verdunde yoghurt op **kamertemperatuur **
Alles goed mengen tot enigzins kleverig deeg, niet oneindig gaan kneden zoals gistdeeg dat is niet de bedoeling. Bestuiven met wat bloem en voor 3/4 inkerven en 30 minuten bakken op 200 graden.
Zoete variant krentenbrood
500 gram bloem, 400 ml volle melk, 1 theelepel zout, 1 volle theelepel backing soda, 100 gram lichtbruine basterdsuiker, 3 eetlepels appelazijn, 150 gram gewelde rozijnen en krenten, 1theelepel kaneel,
Melk en azijn door elkaar roeren verder basisrecept volgen. En 10 minuten langer bakken.
Ik maak wel even een voetnoot.. Dit is geen gewoon brood het heeft een wat cakeachtige structuur en qua smaak ook heel anders dan gewoon brood en is vrij vast. Het lekkerst op de dag zelf want het word gauw oud. Zelf doe ik het de volgende dag wel eens toasten.
Variant
- Vegan Mag je geen dierlijke zuivel gebruik dan ipv de karnemelk een plantaardige melk en 2 eetlepels appelazijn of gewone. Sojamelk, kokosmelk, havermelk of een notenmelk kan prima.
- Ipv kaas kan je ook een eetlepel of 2 edelgistvlokken gebruiken voor een kazige smaak
- Pizzasodabread Rol het deeg uit tot de hele bakplaat bedekt is en leg daar een pizzavulling op. 25 minuten bakken op 180 graden. .
- Maak er muffins van door het gewenste deeg in de vormpjes te verdelen tot de rand vullen.
- Strijk het deeg uit over een bakplaat en bij de zoete variant verdeel er gesnipperde appels en wat kaneelsuiker over heen voor een zoet plaatjes.
- Muffins maken met 8 gesnipperde ongezoete dadels, 2 vijgen, handvol krenten, eetlepel kaneel, handvol gewelde gojibessen en wat extra meel toevoegen als het deeg te nat is na het mengen.