Ik eet graag balletjes, na de balletjes van topkok Johnie Boer kom ik ook de balletjes van Sergio Herman tegen bij Elle eten
Daar zeg ik geen nee tegen. Wel een beetje aan het recept gesleuteld, maar dan heb je ook wel topballetjes. Of zoals Sergio Herman zegt Hier moet je niet over lullen die moet je gewoon maken!
- Kilo lamsgehakt, gekocht bij de islamitische slager, of ambachtelijke slager
- Verse tijm 2 eetlepels blaadjes
- 3 tenen knoflook geperst
- 2 sjalotten gesnipperd
- 2 eetlepels gesnipperde peterselie
- 100 ml slagroom of creme fraiche
- Citroenrasp van 1 citroen
- 1 theelepel komijn
- Halve theelepel chilivlokken
- Halve theelepel zout
- 1 theelepel baharatspecerijen
- 1 ei
- 2 eetlepels panko/gedroogd broodkruim/havermout naar keuze
Kneed hiervan een stevig gehaktdeeg en rol balletjes van 4cm doorsnede.
Bak deze in olijfolie in porties bruin.
Voor de saus
- 3 tenen knoflook
- 1 el gesnipperde salie
- 200 ml fond van kip
- Blik gepelde tomaten van multi
- 1 theelepel komijn
- 1 chilipeper gesnipperd
Voeg dit alles toe als de balletjes bruin zijn en laat even op het laagste pitje sudderen.
Bestrooi bij het serveren met
- Feta van schapekaas
- Gesnipperde peterselie
- Citroenzest
- Rode ui
Serveer met
- Rijst, pasta orzo, bulgur, couscous, parathabrood bv.
- Knoflooksaus, salade