Viskoekjes in tomatensaus

Vroeger at ik in Amsterdam graag de viskoekjes die een kennis van mijn moeder bakte, overheerlijke viskoekjes met aardappel en een sausje van boterjus. Vandaag pakte ik het kookboek Jeruzalem en zag overheerlijke viskoekjes staan.. nagemaakt met een twist, oa geen witbrood maar gekookte aardappel en gebruikt om te binden.

Viskoekjes 21 stuks

  • 150 gram gekookte aardappel fijngeprakt
  • 500 gram witte vis naar keuze fijngemalen met de hakmolen
  • 1 fijngehakte ui
  • 4 tenen knoflook geperst
  • 2 handen fijngesneden peterselie
  • 1 hand koriander fijngesneden (heb ik achterwege gelaten omdat ik er niet tegen kan)
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel pul biber (pepervlokken)
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels fijne paneermeel gemaakt van gedroogd witbrood

Maak van al deze ingrediënten een dik stevig kneedbaar geheel. Zet even weg en maak de tomatensaus. Vorm de koekjes met behulp van een ijsschep dan heb je altijd gelijke koekjes en druk ze met een vork iets plat.

Tomatensaus

  • 4 el olijfolie
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen korianderpoeder
  • 1 gesnipperde ui
  • 150 ml witte wijn
  • 400 gram goed rijpe tomaten in stukjes
  • 1 chilipeper fijngehakt
  • 3 tenen knoflook
  • Theelepel zout
  • Zwarte peper naar smaak
  • 2 eetlepels tomatenpuree

Fruit de ui en chilipeper aan in wat olijfolie en voeg hierna de overige ingrediënten toe en laat dit wat inkoken tot een dikke tomatensaus, voeg een kopje water toe en roer goed door. Schep het in een schaal en zet even weg.

Bak de viskoekjes in een grote koekenpan met wat olijfolie aan 2 kanten goudbruin. Leg ze op een bord en doe de tomatensaus weer in de pan en de viskoekjes er weer in. Laat nog even 20 minuten doorwarmen. Zet het vuur uit en serveer lauwwarm bestrooi eventueel met wat munt of peterselie en wat rijst erbij of gebakken courgetteblokjes.

De koekjes kan je ook gebakken invriezen en dan even doorwarmen in de oven. Ook kan je ze prima eten zonder tomaten saus als lekkere hartige snack met een tartaresaus.

Over het kookboek Jeruzalem schreef ohmyfoodness een leuke blog.

Plaats een reactie