Ik weck niet zo heel veel dingen omdat ik vers nu eenmaal het allerlekkerste vind, maar tomaten saus eten wij veel het hele jaar door en als de tomaten rijp zijn dan maak ik ze deels in op deze manier. Een basissaus die je zowel voor soep als saus kunt gebruiken.
- Ik had een liter pan vol met tomaten dus gok op 3 kilo tomaten in stukken gesneden
- 50 ml goede balsamicoazijn
- 2 uien in stukjes
- 1 zoete puntpaprika in stukken
- 1 flinke eetlepel zeezout
- theelepel pul biber pepervlokken
- Een takje rozemarijn fijngeknipt
- Oregano 4 takjes de blaadjes ervan
- Salie een klein handje vol
- 4 teen knoflook
De ui en paprika fruit ik aan in olijfolie, daarna voeg ik alles toe en laat het een half uur koken.
Pureren met de staafmixer, en nu kan je kiezen om wel of niet te zeven, (ik vind de velletjes niet lekker en de ene tomaat heeft dikker vel dan de andere), maar de rest wel. Soms ontvel ik de tomaten daarom eerst en dan doe ik de saus na het pureren in de potten of flessen.
Dus eventueel zeven door de passeerzeef en daarna in de schone potten doen.
Ik weck op dit moment in de oven. Zet de potten op het rooster en niet tegen elkaar aan. De oven heb ik voorverwarmd op 120 graden, ik draai de knop terug naar 110 en laat daar de potten een uur instaan nadat ik de eerste kookbubbels zie verschijnen. Daarna zet ik de oven uit en haal ze er een half uur tot uur later uit.
- Wil je alleen de tomatensaus zonder toevoegingen neem dan alleen de tomaten, peper,zout,en de azijn dan krijg je een hele neutrale tomatensaus, persoonlijk vind ik dat iets minder lekker dan met de kruiden etc.
Kijk voor alle weckregels en toprecepten voor allerlei lekkers op weckenonline