Helbeh

on

Nog een mooi gerecht uit het kookboek Jeruzalem. Oorspronkelijk hoort dit met pijnboompitten en amandelen maar ik gebruik liever walnoten.

Ik houd nogal dit soort koeken die nadien worden overgoten met een siroop en dan de volgende dag het lekkerst zijn om te eten. Met mate uiteraard.

Helbeh

Voor het deeg

  • 500 gram fijne harde tarwrgries (semolina)
  • 75 gram bloem
  • 75 gram walnoten fijngemalen of pijnboompitten of andere noten naar keuze
  • 150 ml neutrale olie ik pakte arachide
  • 40 gram zachte roomboter
  • 1 eetlepel gist
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Halve theelepel zout
  • 1 eetlepel fenegriekzaadjes
  • 600 ml water
  • Ongeveer 15 halve walnoten of amandelen om te garneren

Voor de siroop

  • 1 dl water
  • 300 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 el rozenwater

Doe de fenegriekzaadjes in een pan koken met het water en laat het een half uur zacht koken. Zeef de gewelde zaadjes en bewaar het vocht.

Meng alle overige ingrediënten voor het deeg samen met de zaadjes en giet er 200 ml van het vocht bij en kneed dit even door.

Neem een bakvorm van 26 cm doorsnede en druk daar het deeg in gelijkmatig uit. Kerf er snedes in en versier elk stukje met een nootje. Dek af en laat een uur staan rijzen.

Verwarm ondertussen de oven 15 minuten voor op 200 graden.

Zet de vorm op de onderste richel en bak de koek in 40 minuten gaar en goudbruin.

Maak tijdens het bakken de siroop klaar. Kook de ingrediënten voor de siroop tot een egale heldere vloeistof in een minuut of 8. Giet de siroop direct na het bakken geheel over de koek heen. En laat afkoelen.

Deze koek is de volgende dag het lekkerst op smaak gekomen.

Plaats een reactie