Ik gebruik kool vaak voor salade, bijna iedere kool is daar wel geschikt voor. In dit geval nam ik een halve spitskool maar witte rode of groene kool kan ook.
Een halve kool is genoeg voor 4 tot 6 personen als salade.
Koolsalade
– halve kool ragfijn gesneden in dunne repen met bv een mandoline of kaasschaaf of met een mes
– 100 ml crème fraiche of volle yoghurt, kwark
– 100 ml mayonaise
– 1 appel heel fijn gesneden
– kruidenmengsel van 1/2 tl zwarte peper, 1/2 tl Provençaalse kruiden, 1/2 tl uienpoeder, snufje zout, fijngesneden bieslook ongeveer 2 eetlepels
Meng de mayonaise en cremefraiche door elkaar en voeg het kruidenmengsel toe schep nog even goed door elkaar.
Kneus de kool door er even met je handen in te knijpen, meng vervolgens alles door elkaar. En zet het tot gebruik in de koelkast.
Deze salade kan je met gemak een week bewaren in de koelkast.
– variaties gebruik elke kool die je wil zolang je deze maar fijn snijdt.
– variatie een grof geraspte komkommer toevoegen en een eetlepel dille
– om toe te voegen voor wat meer pit, zijn geraspte knollen ook lekker zoals wortel, meiknol, koolrabi, knolselderij, peterseliewortel, kleingesneden paprika
– gehakte geroosterde nootjes of pitten, allerlei combinaties mogelijk.
– citrusfruit partjes, verse (geen blik) sinaasappel, mandarijn
-gedroogde vruchten als rozijnen en abrikozen, vijgen en dadels.

