Ik maak graag kleine quiches, ze zien er mooi uit en zijn heerlijk als lunch of met een salade als hoofdmaaltijd.
Voor 4 quiches van 15 cm doorsnede
- 2 blikjes uitgelekte tonijn op zonnebloemolie (De olie daar maak je tonijnmayonaise van dus niet weggooien)
- 4 plakken tomaat van vleestomaat van een halve centimeter dik
- 100 gram geraspte belegen boerenkaas, zelf dun geraspte is het lekkerst.
- 1 fijn gesnipperd uitje
- Maak van de volgende ingrediënten een beslag
- 100 ml melk
- 100 ml slagroom
- 2 eieren en 1 eidooier
- 2 eetlepels maizena
- Peper en zeezout van ieder een halve theelepel
- Theelepel Provençaalse kruiden
- Handjevol gesnipperde verse kruiden als peterselie, dille, bieslook
Maak een korstdeeg van
- 200 gram koude roomboter in kleine blokjes
- 300 gram bloem
- 1 theelepel zout afgestreken
- 2 eetlepels koud water
Kneed dit deeg met de machine tot een kruimelig massa. Stort het daarna op het werkvlak en kneed er snel een samenhangende bal van en laat het 30 minuten rusten.
Rol het deeg uit tot een dunne plak en bekleed de ingevette quichevormen ermee. Snijd eventuele overhangende randjes af. Het is ook voldoende deeg voor een grote quiche vorm. Restjes deeg kunnen in de koelkast bewaard worden.
Zet de vormen een half uur in de koelkast. Leg er een rond papiertje bakpapier in en bak ze blind 15 minuten af op 180 graden, verwijder de blindbakvulling (rijst of bonen) en het bakpapiertje.
Vul de korstdeegvorm met de tonijn de plak tomaat en giet er tot een halve cm onder de rand het beslag in. Bestrooi licht met wat geraspte kaas en zeezout.
Bak de quiches 25 minuten af op de onderste richel op 170 graden.
Laat afkoelen en eet de quiches koud of lauwwarm. Ze zijn minimaal een week houdbaar en ook in te vriezen. Na ontdooien even 10 minuten op 180 graden.
Gisteravond gegeten. Het was erg lekker Toevallig alle ingrediënten in huis. Dit recept houden we er in! Riet
LikeLike
Leuk om te horen!
LikeLike