Lekkere kleffe crackers kocht ik altijd in de supermarkt. Spaanse stond erbij, nu verkopen ze deze niet meer in de supermarkt dus op zoek naar een recept! Kom ik er zelf een miljoen tegen en heel verschillend. Dus na het lezen van vooral veel Spaanse recepten kwam ik op een zoete en een hartige variant uit die thuis allebei erg lekker word gevonden.
Het basisdeeg voor beide varianten:
- 280 gram bloem
- 100 ml olijfolie
- 100 ml water
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
- 7 gram gist
- 4 gram zout
- Theelepel sinaasappelsap
Meng de droge ingrediënten goed door elkaar en voeg daarna de ingrediënten voor de zoete of de hartige variant toe samen met de olie en het water. Kneed dit goed door en laat het rijzen totdat het deeg verdubbeld is.
- Zoete variant aan het deeg toevoegen: 1 eetlepel anijspoeder, 50 gram witte basterdsuiker, 1 theelepel anijszaadjes
- Voor de hartige variant Voeg aan het deeg toe: 1 theelepel zaatar, 1 theelepel rozemarijnpoeder, 1 eetlepel Provençaalse kruiden, 1 theelepel tijmpoeder
Vorm van het gerezen deeg balletjes 5cm doorsnede en rol deze plat. Leg ze op de bakplaat en prik met een vork er gaatjes in.
De zoete variant bestrooi je lichtjes met suiker.
De hartige bestrijk je met eiwit en bestrooi je met zeezout.
Bak je crackers in ongeveer 8 tot 12 minuten af op 200 graden tot lichtbruin, vooral die met suiker kunnen in een minuut donker worden dus ga bij de oven zitten met een loerend oog. Let op iedere oven is verschillend. Te bruin dan zijn ze niet lekker, te wit dan zijn ze te zacht. Ze moeten na het afkoelen krokant zijn.