Likeur een lekkere smaakmaker voor bij de koffie of in cakebeslag of diverse vullingen van gebak tot toetje en niet zo moeilijk te maken. Zomers maak ik altijd bramenlikeur maar de swinters zijn de koffielekeurtjes ook leuk om weg te geven bv. Zorg wel altijd dat je flesjes en potjes heel schoon zijn.
Voor anderhalve liter likeur
- 1 liter jenever, wodka, rum of brandewijn
- 8 eetlepels koffieboontjes
- 1000 gram suiker, donkerbruine basterdsuiker voor donkere likeur, lichtbruine voor lichtere likeur en witte suiker voor heldere siroop
- 250 ml water of een gezeefd vruchtensap zoals sinaasappel of citroen
- Eventuele rasp van citroen en sinaasappel en andere toevoeging en als smaakmakers.
Smelt in een pan met dikke bodem op laag vuur de suiker in het water of sap totdat het een heldere vloeistof is geworden dit is de suikersiroop.
Neem potten of flesjes verdeel de boontjes over de potjes en giet hierin voor de helft de warme suikersiroop en voor de andere helft de drank.
Voor de sinaasappellikeur nam ik per flesje van 500 ml
- 2 eetlepels koffieboontjes per flesje
- Rasp van 1 sinaasappel
- 250 ml sterke drank naar keuze
- 250 ml donkerbruine suikersiroop (gesmolten met sap van 1 sinaasappel per 250 gram suiker)
Pot afsluiten en even goed mengen en een maand wegzetten.
Variaties
- Vanillelikeur gebruik lichtbruine basterdsuiker voor de suikersiroop en voeg een vanillestokje toe per flesje.
- Anijslikeur gebruik 2 anijssterren per flesje en een snuf zwarte peper
- Kaneellikeur gebruik per flesje een kaneelstokje en schep in de warme suikersiroop een eetlepel kaneel, zorg dat er geen klontjes in zitten, strohrum vind ik er het lekkerste bij als drank.
- Chocoladelikeur los per 500 ml 1 eetlepel rauwe cacao op samen met de suiker tot suikersiroop, 1 eetlepel vanilleextract.