Tarte tartin met uien

Meestal zijn de tarte tartin niet hartig maar zoet, maar deze met gecarameliseerde uien is overheerlijk hartig en zoet tegelijk. Het originele recept staat op de app van heelhollandbakt de technische opdracht van aflevering 7 2018 klik hier voor het filmpje en hun recept.

Tarte tartin 24 cm doorsnede

Deeg

  • 175 gram bloem
  • 1 eierdooier
  • 80 gram koude roomboter
  • 50 ml koud water

Kneed hiervan een stevig deeg en die dit plat met wat bloem tussen een vel plastic folie ter grote van de bakvorm. En leg het in de koelkast.

Uienvulling

  • 600 gram rode ui in dikke plakken van ongeveer 1 cm
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel balsalmicoazijn
  • 40 gram roomboter

Smelt de roomboter in een koekepan en leg de plakken ui verdeeld over de bodem, stoof de ui in 10 minuten glazig, schep er halverwege de azijn en de suiker overheen.

Karamel

  • 150 gram suiker
  • 80 ml slagroom
  • 30 gram roomboter in blokjes
  • 50 ml water

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Zet het water, suiker en boter op en laat dit karameliseren in een minuut of 10, wacht met roeren totdat de suiker bruin kleurt. Voeg de room toe en blijf nog even roeren totdat de karamel mooi egaal van kleur is.

Neem een dichte vorm en leg hier een vel bakpapier in. Giet de karamel erin tot de bodem bedekt is.

Verdeel de uirondjes over de karamel en bestrooi met een snuf peper en zeezout en naar smaak wat verse tijm.

Leg het deeg op de uien en prik er gaatjes in.

Bak de taart af onderste richel in 25 minuten op 210 graden hete lucht oven.

Voor de vegan versie gebruik je plantaardige boter.

Varieer met vulling met ui, kleine tomaatjes, geitenkaas, champignons, groentes etc allemaal lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s