Kersenvlaai a la Marcel

Ik bak wel vaker Vlaaien maar kwam deze op Facebook tegen van Marcel Bron.. te lekker gewoon die vlaai. Dus dat is een blijvertje. Het originele recept van Marcel vind je Hier inde cloud met toestemming mocht ik het plaatsen op mijn blog.

Ik schrijf het even op mijn manier op.

Kersenvlaai 28cm doorsnede

Voor het deeg heb je nodig:

  • 150 ml lauwwarme volle melk
  • 15 gram droge gist
  • 20 gram suiker
  • 300 gram Zeeuwse bloem
  • 30 gram zachte roomboter
  • 1 eigeel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Snuf zout

Voor de vulling heb je nodig

  • 700 ml kersen op sap
  • 35 gram custard

Rastermal en een vlaaivorm van 28cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Maak eerst de vulling. Verwarm de kersen met de helft van het sap in een pannetje. Maak van de rest van het sap samen met de custard tot een papje en giet dat al roerende bij de kersen, blijf roeren tot de kersen zijn gebonden en zet dan koel weg.

Meng alle ingrediënten van het deeg en kneed dit in 10 minuten tot een stevig glanzend glad deeg.

Neem 1/3 van het deeg en rol dit uit tot 2 mm dikte. Bestuif de rastermal met bloem en leg het deeg erop. Rol met de deegroller erover heen en duw alle ruitjes eruit. Laat het deeg rusten in de mal.

Rol de rest uit van het deeg tot 3 mm en doe deze in de ingevette vlaaivorm. Prik gaatjes in de bodem en vul de vorm met de enigzins afgekoelde kersen.

Leg met een snelle beweging de rastervorm op de vlaai en druk even aan. Je kunt nu de mal makkelijk verwijderen.

Snijd de randen die overhangen af met een scherp mesje en duw even goed de randen aan.

Bestrijk de vlaai met eigeel, en bak de taart 25 minuten in het midden van de oven op 190 graden. Bestrijk na het bakken de taart met een heldere gelei of jam naar keuze.

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Geertje schreef:

    Moet je het deeg niet laten rusten

    Like

  2. Geertje schreef:

    Moet je het deeg niet laten rijzen?

    Like

    1. ingrid3220 schreef:

      Nee rijs is niet nodig.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s