Stroopwafels, het Hollandse koekje bij uitstek om weg te geven in mooie blikken of zakjes, maar vooral erg lekker om zelf op te eten.
Ik heb het recept niet uitgevonden sterker nog in een van mijn kookboeken uit 1928 staan al stroopkoeken.
Op internet kom je het meest het recept van Cees Holtkamp tegen en lekker dat het is! Sowieso heeft deze Amsterdamse bakker geweldige filmpjes op foodtube channel (helaas niet van de stroopwafels).
Voor 18 stroopwafels heb je nodig
- 1 wafelijzer voor kniepertjes, van cloer de mijne vond ik voor 3 euro bij de kringloop
- 1 dun scherp paletmes
- 125 zachte roomboter ongezouten
- 75 gram witte basterdsuiker
- 1 ei losgeklopt
- 1 eetlepel melk
- 12 gram droge gist
- 250 gram Zeeuwse bloem
- Snuf zout
Kneed hiervan een zacht deeg en leg dit in een kom afgedekt 40 minuten op 30 graden te rijzen. In een lauwwarme oven die uitstaat gaat dat prima.
Voor de stroop heb je nodig
- Pan met dikke bodem, garde, spatel
- 200 gram keukenstroop
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- Halve theelepel kaneel
- 100 gram roomboter
Doe de ingrediënten voor de stroop in de pan en laat alles smelten, breng kort aan de kook blijf wel roeren, houd de stroop lauwwarm.
Voor het maken van de wafels heb je nodig
- Een paletmes
- Een uitsteekring van 10 cm doorsnede
- Hittebestendige vingers
Kneed van het deeg bolletjes van 30 gram en leg deze op een bakplaat nog 15 minuten te rijzen.
Verwarm het wafelijzer op stand 1.5 tot 2 en leg er een bolletje deeg tussen druk licht aan.
Na ongeveer 45 seconden haal je de goudbruine wafel van het ijzer af.
Steek direct een ronde cirkel uit en snijd al ronddraaiende met het paletmes de koek doormidden. Werk snel want de wafel word snel harder en dan kan je deze niet meer doormidden snijden.
Schep een flinke lepel stroop op een koekhelft en druk de andere helft erop en laat de wafel afkoelen.
Ze zien er prachtig uit Ingrid.
LikeLike