Ik heb een Oostenrijks kookboek uit zo een landenkookboekserie, je weet wel dan kreeg je elke maand een kookboek opgestuurd tot je serie compleet was. Ik moet zeggen deze boeken gebruik ik nog steeds het zijn echt goede recepten maar bizar langdradig opgeschreven. Vandaag maak ik dus Überbackener karfiol oftewel bloemkool met korstje uit de oven.
- 1 bloemkool in roosjes gesneden 10 minuten voorgekookt in water, afgieten en kookvocht bewaren voor de saus
Saus
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 200 ml slagroom
- 200 ml melk
- Snuf nootmuskaat
- Halve theelepel zout
- Peper naar smaak
- 50 gram geraspte oude kaas
Laat de boter smelten in een pannetje met dikke bodem en voeg de bloem toe, roerbak deze gaar op laag vuur in een minuut of 3. Voeg 180 ml van het kookvocht toe en roer goed door, voeg de overige ingrediënten voor de saus toe en laat deze roerend binden tot een dikke saus.
Topping
- 4 eetlepels zeer fijn paneermeel
- 4 eetlepels geraspte kaas
- 2 eetlepels geraspte koude boter
Vet een ovenschaal in en doe de uitgelekte bloemkool erin. Giet hier de saus over en garneer met wat geraspte kaas en paneermeel. Rasp er ook enkele eetlepels koude boter over.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak in 20 minuten klaar tot er een goudbruin korstje op de bloemkool zit. Serveer hier lekkere nieuwe oogst gekookte aardappeltjes bij met wat peterselie in gesmolten boter opgeschept en zeezout.