Enigzins geïnspireerd door de gebakken kwarktaarten en de strudels en de notengebakjes op vakantie in Oostenrijk , heb ik een taartje bedacht wat best eens een favoriet kan worden in mijn taartenlijstje.
Kwarkmengsel
- 500 gram volle kwark
- 3 eierdooier
- 50 gram ruwe rietsuiker
- 2 eetlepels maizena
Klop dit tot een goed klontvrij mengsel door elkaar en zet even weg.
Appelvulling
- 1 kilo stevige appels in dunne plakjes gesneden van een halve centimeter (geen moesappel)
- 50 gram roomboter
- 40 gram rietsuiker
Smelt de roomboter in een grote koekenpan, voeg de appels en de suiker toe en bak ze op middelgroot vuur totdat de partjes zachter zijn geworden en de suiker met de boter caramelachtig smaakt in ongeveer 10 minuten. Laat afkoelen.
Notenvulling
- 75 gram gemengde noten, fijn gehakt
- 75 gram walnoten, fijn gehakt
- 8 gedroogde vijgen, fijngehakt
- 50 gram fijngemalen naturel ongezoete cornflakes (Ik gebruik altijd de biologische van Smaak)
Meng de noten, vijgen en de cornflakes goed door elkaar.
Deeg
- 1 pak filo bladerdeeg, niet uit de vriezer maar gekoeld verkrijgbaar bij de meeste mediterrane marokaanse of Turkse supermarkten.
- 50 gram gesmolten roomboter
Om te bestrooien op het laatst
- 4 eetlepels ruwe rietsuiker
Neem een ronde bakvorm van 26 cm doorsnede, leg hier een vel bakpapier in. Leg de eerste 2 vellen filodeeg hierin en laat de randen eroverheen hangen.
Kwast deze in met boter, begin met een laagje noten met ongeveer een kwart van de gebakken appels erover verdeeld.
Neem weer 2 vellen en leg deze op de vorige laag, kwast deze in met boter en schep hier een laagje kwark verdeeld over de vorm, van ongeveer 7 mm dik, vouw de overhangende randen van deze 2 vellen naar binnen toe en bekwast deze ook met wat boter.
Herhaal zo nog 2 maal deze laagjes.
Besmeer de laatste laag met een paar eetlepels kwark en vouw de laatste overhangende deegvellen ook naar binnen, bekwast deze met wat boter e en strooi het notenmengsel hierover heen samen met een eetlepel of 4 rietsuiker.
Bak de taart 50 minuten op de onderste richel op 180 graden hete lucht oven. Koud en warm erg lekker.