Lekker in Oostenrijk op vakantie een germknödel gegeten met vanillesaus en maanzaadsuiker. Het is heel eenvoudig te maken en het vult lekker, prima geschikt als lunch.
De basis van het recept heb ik van 24kitchen, met filmpje van Rudolph
Deeg
- 380 gram bloem
- 7 gram gist
- 50 gram suiker
- 130 ml volle melk
- 1 ei
- 50 gram zachte roomboter
- 1 eetlepel vanillesuiker
- Snuf Zout
Vulling
- 6 el pruimenmoes het liefst dikke die je kunt scheppen of een andere compote naar smaak
- Scheutje rum
Vanillesaus
- 200 ml room
- 100 ml volle melk
- 60 gram vanillesuiker
- 3 eidooiers
Maanzaadsuiker
- 3 eetlepels maanzaad
- 3 eetlepels suiker
Extra nodig
- stoompan of stoommand
- bakpapier vierkantjes van 10 bij 10cm 6 stuks
Deeg
Kneed alle ingrediënten voor het deeg goed door elkaar tot een stevig glad deeg. Leg het deeg in een met bloem bestoven kom, dek af met plasticfolie en laat 30 minuten rijzen. Maak tijdens het rijzen vast de vanillesaus.
Rol het deeg tot een worst en verdeel in 6 gelijke delen. Dit zijn vrij grote knodels kleiner mag ook dan maak je er 8 of 10 stukjes deeg van.
Vulling
Meng de pruimencompote met de rum. Kneed elke portie deeg tot een platte ronde plak, vul met een lepel pruimencompote knijp de naden goed dicht en vorm het deeg tot ballen. Dit vergt enige oefening maar als er een beetje moes uitkomt geeft het niet.
Leg elke knödeln met de naad naar beneden op een eigen stukje bakpapier en laat ze nog 30 minuten rijzen.
Breng water in de stoompan aan de kook. Leg de germknödeln met het bakpapier in het stoomgedeelte van de stoompan en stoom de germknödeln in circa 10 minuten gaar.
Klop de melk met de room en de eierdooiers en suiker even door elkaar en verwarm ze al roerende zodra ze dikker word is ze klaar zet ze afgedekt met de deksel op de pan weg dan krijg je geen vel.
Maanzaadsuiker
Maal de maanzaad en suiker in het bakje van de staafmixer of vijzel fijn, gaat ook heel goed in een koffiemolen.
Serveer de germknödeln in een diep bord met warme vanillesaus en bestrooi met maanzaadsuiker.