Eigenlijk vind ik het meer een cake dan pudding maar dat terzijde. Al een tijdje maak ik stoomcakes en heb ik een afsluitbare vorm gekocht die ik nog steeds niet had gebruikt. Dus toen de pudding voorbij kwam op de Great Britisch bake of, werd het tijd om deze zelf te maken. Nu had ik eerst de vorm in de pan gezet en die was schuin gaan drijven dus dat was een schuin cakeje geworden. Bij de 2e keer heb ik de vorm maar verzwaard met een gietijzeren deksel van een pan. Het is een heerlijke cake geworden die Paul Hollywood vast een handdruk waard zou vinden. Het originele recept staat op
Pudding
- 200 gram zachte roomboter
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 eieren
- Halve theelepel amandelextract
- 200 gram bloem
- Halve eetlepel bakpoeder
- 5 eetlepels melk
- 50 gram amandelmeel
Breng een pan met water aan de kook ongeveer gevuld tot de helft van de bakvorm even van tevoren uitproberen zodat je de vorm er makkelijk uit kunt halen.
Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa en voeg 1 voor 1 de eieren toe en als laatste de melk.
Zeef het meel boven het eimengsel en voeg het amandelmeel en het extract toe, spatel dit goed door.
Vet de bakvorm in met olie en schep het beslag in de vorm.
Zet de vorm in de pan met water en laat deze 2 uur staan pruttelen op het laagste pitje.
- Ik schepte bovenop het beslag een 80 gram bosbessen die ik even door een laagje maizena had gehaald anders zakken ze naar de bodem.
Voor de jam neem je kersen op sap waarvan je het vocht bind met wat maizena en dit enigzins laat afkoelen voordat je het over de pudding giet. Of een half potje jam wat je even losklopt. Ik had net amarenakersen gemaakt en het sap gebonden met wat maizena.
Voor de custardvla (wat eigenlijk geen custard is omdat ik ze met ei maakte en niet met het helgele gekleurde maizena poeder )
- 250 ml slagroom
- 3 eierdooiers
- 3 eetlepels rietsuiker
- 1 eetlepel maizena
- 100 ml volle melk
- Merg van 1 vanillestokje
Klop van de melk, eidooier,suiker, vanillemerg en maizena een klontvrij papje.
Verwarm de room en voeg al roerende het papje toe en blijf roeren totdat ze gebonden is. Schenk de creme in een flesje met dop dan krijg je geen vel.