Smeerkaas

Echt iets uit mijn jeugd smeerkaas van slankie en later van de huismerken boordevol additieven maar als kind wist ik niet beter ik vond het heerlijk. De laatste tijd koop ik wel eens een bakje boersmeerkaas bij de landwinkel maar eigenlijk moet je dit gewoon zelf maken want zo simpel en lekker en geen rommel erin.

Smeerkaas 200 ml

  • 100 gram kaas naar keuze van jong tot pittig geraspt. Kies wel het liefst een lekkere boerenkaas zonder rommel qua ingrediënten.
  • 100 ml volle melk of room
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eierdooier
  • 1 draai aan de zoutmolen en evt wat peper naar smaak vooral bij hele jonge kaas misschien nodig.

Klop de eierdooier door de melk of room en verwarm deze met de kaas en de roomboter tot een mooie lichtgebonden massa. Proef eventueel of je nog zout wil toevoegen, bij pittige kaas niet nodig.

Voeg nu eventueel andere smaakmakers toe zoals bv sambal, fijngemalen ham, komijn, tuinkruiden allemaal niet meer dan 1 eetlepel en roer dit goed door de smeerkaas heen.

Giet de nu zeer vloeibare kaas in een potje en laat koel opstijven. Dit is ongeveer een week houdbaar. De structuur is iets anders dan die uit een bakje gekochte iets meer als een paté dus niet dat druiperige maar qua smaak overheerlijk.

  • Verse kruidenroomkaas is weer iets heel anders die maak je door hangop te maken van yoghurt met eventueel een scheutje room en een smaakmaker zoals kruiden en specerijen, doe een halve liter yoghurt naar keuze in een doek boven een kom een nacht laten uitlekken en meng dit met fijngesneden kruiden naar keuze. Zowel een vegan als vegetarische staat oa op aromalifestyle
  • Een vegan geitensmeerkaas zonder geit staat op tastecelebration.nl

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Emilie Bogschutter schreef:

    Wauw, super bedankt 😃👍
    Weer een stukje terug gewonnen in de keuze 💪
    Ik ga de smeerkaas Vegan maken😉
    En de roomkaas/yoghurt natuurlijk ook….
    Bedeankt voor het delen
    ☀️😃☀️

    Geliked door 1 persoon

    1. ingrid3220 schreef:

      Als je ipv de kaas 4 eetlepels edelgistvlokken gebruikt en een vegan room of melk soort dan kan je vrij gemakkelijk iets soortgelijks maken. Het ei kan je dan weglaten uiteraard. Ook gebruiken ze dan vaak voor de wat dikkere binding geweekte cashews er zijn vele mogelijkheden

      Like

  2. Miranda Monster schreef:

    goeden dag heb de smeerkaas gemaakt maar is na koelen veelste dik.totaal niet smeerbaar. Weer verwarmen en melk toe voegen? Smaak is goed. Gr miranda

    Like

    1. ingrid3220 schreef:

      Voor gebruik iets eerder uit de koelkast halen helpt ook. Verdunnen kan, maar dan kan het ook gaan schiften.

      Like

Plaats een reactie