In onze tuin staan vele rozen oude rassen van rond 1900 hebben een plaatsje gekregen en verspreiden hun heerlijke geur. Tot nu toe maak ik van de bloemen potpourri en gesuikerde rozenblaadjes. Dit jaar wil ik jam, siroop en thee ervan maken.
Rozensiroop
- Voor een lekkere siroop gebruik je sterk 400 gram geurende rozenblaadjes, onbespoten
- 1 citroen in plakken
- 1 eetlepel citroenzuur
- 600 gram suiker
- 1 grote pot van minimaal een liter
Kook een liter water samen met de suiker totdat deze gesmolten is tot een suikersiroop laat 5 minuten inkoken.
Doe de helft van de rozenblaadjes in de hete siroop en de overige in de pot samen met de citroen plakken en de citroenzuur.
Giet de siroop over de blaadjes in de pot en roer ze goed door vul eventueel aan met wat kokend water als de rozenblaadjes niet geheel onderstaan. Dek de pot af en laat afkoelen.
Laat dit een nacht staan en zeef dit de volgende ochtend boven een pan. Druk de blaadjes goed uit net als de citroen.
Verwarm de siroop goed door en giet ze heet in steriele kleine flesjes.