De eerste keer dat ik een stukje Flan at was tegelijkertijd de eerste keer dat ik een zuid Franse conditorei van binnen zag.. een meterslange vitrine met gebakjes de een nog mooier dan de andere. Ik was 21 en had in Nederland nog nooit zulke mooie gebakjes gezien. Watertandend at ik de eerste eclairs en stukjes Flan en wonderlijke aardbeiengebakjes. Volgens mij is toen de liefde voor lekker gebak geboren. Iedere dag haalden we een gebakje en aten dat op de camping op.
Flan
- 150 gram fijne tafelsuiker
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 400 ml slagroom
- 250 ml volle melk
- 5 eieren
- 1 eetlepel vanille extract
- Oven voorverwarmen op 170 graden
Neem een pan met dikke bodem bestrooi daar de suiker in. Laat deze langzaam smelten tot caramel. Niet roeren want dan gaat de suiker klonteren en krijg je geen mooie caramel.
Neem een gladde ovenschaal en giet de caramel over de bodem, verdeel deze goed.
Doe alle overige ingrediënten goed door elkaar kloppen tot een egale massa.
Giet de roommassa op de caramel en zet de schaal in een braadslede waar je 2 cm kokend water in giet.
Zet de braadslee met de ovenschaal in de oven op de onderste richel. En bak de Flan 65 minuten op 160 graden.
Haal de braadslede uit de oven als de flan stevig aanvoelt en laat de Flan nog even 10 minuten in slede staan.
Haal een mes langs de randjes van de ovenschaal en keer de Flan voorzichtig om op een bord. Pas op de caramel is nog heet.
Wij kunnen er niet vanaf blijven maar de Flan is zowel koud als nog warm overheerlijk.