Nigellas chocolade guiness cake

Eerlijk is eerlijk deze biertaart is superlekker, de smaak van het Guinness versterkt de cacao en geeft een heerlijke smeuïge taart. Ik verzon er een topping en vulling bij en gebruikte meer chocolade omdat het zo lekker is.

Voor het deeg

  • 250 ml Guinness bier (flesje bij de slijter die is het lekkerst)
  • 250 gram roomboter
  • 75 gram cacao
  • 50 gram pure chocolade
  • 400 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 142 ml creme fraiche
  • 2 eieren L
  • 1 theelepel vanille extract
  • 275 gram bloem gezeefd
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel bakpoeder

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Verwarm het bier in een pan samen met boter, cacao, chocolade en de suiker. Roer dit even goed door tot de suiker gesmolten is en een egale massa is geworden.

Klop de creme fraiche samen met de eieren en het vaille extract tot een egale massa en voeg dit in kleine beetjes al roerend aan de biermassa toe.

Spatel de bloem en bakpoeder en baking soda door het beslag.

Vet een springvorm in van 24 tot 26 cm doorsnede en giet het beslag er in.

Bak de taart 1 uur op 180 graden op de onderste richel. (Hete luchtoven) Let het laatste kwartier op of de taart niet verbrand dek desnoods af met alufolie.

Laat de cake afkoelen. Het is een ietwat natte cake dat hoort zo.

Topping

  • 125 ml slagroom stijfgeklopt met 50 gram poedersuiker
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 tl maïzena
  • 300 gram roomkaas

Klop de topping goed door elkaar en vul een spuitzak met dit mengsel met grote kartelrand en spuit toeven op de afgekoelde taart.

Of maak een ganache topping

  • 500 gram pure chocolade
  • 500 ml slagroom

Verwarm dit samen tot een egale massa en laat het afkoelen in de koelkast.

Klop de koude creme stijf tot een mooie romige creme en spuit se taart ermee op.

Voor witte ganache neem je

  • 400 gram witte chocolade
  • 200 ml slagroom

Vulling

  • Snijd de afgekoelde taart doormidden en vul deze met een jam of vruchtengelei naar keuze. Ik gebruikte een bramenjam uit eigen inmaakvoorraad. Een kersenvulling lijkt mij ook erg lekker.

Het was de dag voor Pasen dat ik deze taart maakte vandaar de versiering met paaseitjes. Maar met aardbeien of besjes ook heel erg lekker.

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Gonnie Leijssen schreef:

    Hoi Ingrid,
    Smeer je de zijkant ook nog af met chocolade bij alle taarten?

    Like

    1. ingrid3220 schreef:

      Ik wissel het af. Soms gebruik ik een ganache soms een slagroom of roomkaascreme of een chocolade saus het kan allemaal

      Like

  2. Monique schreef:

    Super lekker! Deze keer met een chocolade ganache afgewerkt wat goed beviel. Ik had er geen vulling tussen gedaan, maar dat is wel een heel goed idee.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s