Als ik asperges eet dan maak ik ook altijd meteen aspergesoep omdat ik van de afvalstukjes en schillen ook een bouillon trek, 2 vliegen in 1 klap en vaak verzin ik een andere variant zoals ook deze.
Aspergesoep
- 400 gram asperges witte
- 1 ui
- 5 peperkorrels
- Zout
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 3 eetlepels bieslook gesnipperd
- Peper, zout
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 150 ml creme fraiche
- 2liter water inclusief de bouillon van de schillen
Voor een pan van 3 liter.
Neem een kleine pan van een liter en vul deze met water. Schil 400 gram asperges en snijd de onderste 3 cm ervan af en doe de schillen en kontjes in de kleine pan (als je ook asperges at en meer schillen en kontjes hebt mogen deze er ook bij). Snipper er ook een ui bij een paar peperkorrels en een theelepel zout en breng dit aan de kook en laat dit ongeveer een half uur koken. Zeef dit en druk het meeste vocht uit de pulpen, dit troebele vocht is je groentebouillon de pulp kan je weggooien nu.
Neem de grote pan en smelt de roomboter en snijd de geschilde asperges in stukjes en fruit deze samen met een fijngesneden ui aan in een 4 minuten op laag vuur.
Maak nu een roux door de bloem toe te voegen en even roer te bakken. Blijf roeren en voeg nu in gedeeltes de bouillon en het water toe en klop de creme fraiche even los met wat bouillon in een kommetje zonder klontjes. En voeg ook deze aan de soep toe.
Maak de soep op smaak met een theelepel zeezout, wat zwarte peper en de andere specerijen. En als laatste de bieslook toevoegen vlak voor serveren. Laat de soep niet koken.
Ik serveer dit graag met versgebakken no kneadbrood