Gehaktballen

Het meest gegeten vlees is volgens mij gehakt in allerlei variaties. Sinds enige tijd vind ik de ballen van Jonnie Boer van de Librije prima basis gehaktballen.

Neem vooral gehakt naar keuze. Ik heb een voorkeur voor half om half gehakt dat is net wat smeuiger dan rundergehakt.

Mijn basis gehakt ballen zien er als volgt uit

500 gram gehakt, 5 eetlepels gedroogd broodkruim, 2 eetlepels ketjap, 1 theelepel mosterd naar keuze, 1 ei

Maak een specerijen en kruiden mengsel van

1 theelepel uienpoeder, 1/4 theelepel foelie, 1/4 theelepel kruidnagel, 1 theelepel witte peper, 1 eetlepel Provençaalse kruiden, 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder

***Als je nu een potje neemt en de hoeveelheden afweegt met een eetlepel ipv theelepels dan heb je een eigen gehaktmix gemaakt zonder zout. Per 500 gram heb je dan 1 eetlepel mix nodig.***

Een halve liter bouillon of vleesfond uit de supermarkt, 50 gram roomboter

  • Kneed alle ingrediënten goed door elkaar. Gebruik je relatief mager gehakt zoals rundergehakt dan kneed ik er ook een eetlepel creme fraiche doorheen.
  • Vorm mooie gehaktballen naar het formaat wat je prettig vind.
  • Smelt de roomboter in de pan en bak de ballen even snel rondom bruin
  • Voeg de bouillon toe en laat daarin de gehaktballen gaar worden in de bouillon op laag vuur. In ongeveer 40 minuten als je grote ballen hebt.
  • Eventueel de jus binden met een klein beetje maizena opgelost in wat water

Variaties voeg aan het basisballenrecept toe

  • Stroganoffballen 1 eetlepel gerookt paprikapoeder en een halve zoete puntpaprika in hele kleine stukjes gesneden en een halve gesnipperde rode ui.
  • Bretonse gehakt ballen, theelepel knoflookpoeder, wat hele fijngesneden bosui, 1 theelepel tomaten brushettavlokken
  • Sateballen 4 eetlepels fijngemalen pinda’s, 1 eetlepel sambal badjak, theelepel sesam, theelepel 5 kruiden mengsel
  • Ik strooi vaak als de ballen bakken een gesnipperde ui of paprika in stukjes in de boter ertussen en laat dat meegaren in de bouillon voor jus met een extra smaakje
  • Gebruik ook eens gehakt van kip, lams, of kalfsvlees
  • Ipv bouillon neem ik ook regelmatig 2 blikken tomatenstukjes waar ik dan knoflook, peper en zout en provencaalse kruiden nog aan toevoeg en de ballen in laat garen. Als je dan kleine balletjes maakt dan heb je een heerlijke saus met ballen voor pasta

Jus dat hoort vaak bij een balletje gehakt zeker in de Nederlandse keuken van stamppotten of aardappel, groente, vlees. Kijk daarvoor op mijn jusblog

stick balls zijn lekkere kleine uitdeel gehaktballetjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s