Hooikist of in mijn geval Hooimand

De afgelopen tijd komt de hooikist en hooimadam en alle andere vormen van slowcooking steeds meer op mijn pad. De heerlijke gerijpte smaken door het lange langzame garen. De structuur van vlees en andere stoofschotels is niet te vergelijken met welke manier van bereiden dan ook. Alsof je de pruttelpot van oma weer proeft, de geuren die je het water in de mond laten lopen als je de pan opend.

Wat is nu het principe van de hooikist? Een kist gevuld met hooi en een katoenen laken waar je een hete pan in zet die voor 3/4 gevuld is met voedsel waar dan het deksel op gaat. De pan blijft zo zijn warmte geruime tijd vasthouden en het eten word langzaam gaar. Voor stoofpotten en vleesgerechten is ongeveer 6 tot 8 uur nodig. Voor snel gaar gerechten zoals groentes en aardappelen de helft langer van de normale gaartijd.

Ook zijn er de hooimadammen te kust en te keur die hetzelfde effect bereiken. Op Hooimadam staat alles uitgebreid uitgelegd en staan ook recepten.

Je kunt er ook natuurlijk 1 zelf maken van een dekbed, slaapzak, gewatteerde stoffen noem maar op. Ik gebruik een mand met een slaapzak. Maar ben je handig met naald en draad dan kan je zelf een hele mooie maken. Op deze blog leggen ze het perfect uit patroon hooimadam

Op de site van Landleven staat de werkbeschrijving van een hooikist. Tip schroef er wieltjes onder en gebruik het ook als bijzettafeltje.

En je kunt natuurlijk allerlei andere voorwerpen gebruiken als hooimadam. Wat dacht je van een mand met slaapzak zoals ik heb. Of de pan in bed zetten, een dekenkist, boodschappenwagentje met een deken erin, ik heb ze zelfs al gezien in een diepe keukenlade met een  soort warmhoudbox. Ook een koelbox werkt prima als je deze voor een pan op zijn kant legt dan schuif je die er zo in. Eventueel een kussentje er ook nog in.

Wat verdere gebruikers vind je op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s