Je kent ze wel die grote koeken die je los kunt kopen die moet je ook gewoon zelf bakken. Nu zijn er veel recepten te vinden maar ik vond ze allemaal net niet wat ik zocht. Dit recept is een aangepaste versie van Sally’s addiction , overigens een hele leuke verleidelijke site, nu voor de 2e keer gebakken en ik ben helemaal happy precies zoals ik ze wilde hebben en als basis prima mee te variëren.
Cookies chewy ! 18 stuks
170 gram zachte roomboter, 200 gram lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker, 1 ei, 2 theelepels vanille extract, 250 gram bloem, 1 eetlepel bakpoeder, 1 theelepel backing soda, 2 eetlepels maizena, 4 eetlepels fijn maïsmeel (Pan als je dat kunt krijgen en anders polentameel) 1/4 theelepel zout, 100 gram witte chocolade in stukjes gehakt, 100 gram gewelde rozijnen, 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel citroenrasp.
- Klop de boter met de suiker tot een mooie creme, voeg het ei toe en klop nog even door.
- Vervang de klopper voor de deeghaak en voeg alle ingrediënten toe en maak er een smeuïg deeg van.
- Neem 2 bakplaten met bakpapier en verdeel per bakplaat met een ijsboltang het deeg in 9 bollen per bakplaat. Dit deeg is nu te zacht om met de handen te vormen met 2 lepels kan wel maar maak er bollen van!
- Zet de bakplaten minimaal een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven goed voor op 200 graden
- Bak de koeken af 4 minuten op 200 graden draai de temperatuur terug naar 180 en bak ze dan nog eens 5 minuten verder af. Let op ze lijken niet gaar maar beslist niet langer bakken anders worden ze na het afkoelen te hard
- Laat ze afkoelen op de bakplaat.
- Verstop ze voor pubers mannen en jezelf…want te lekker.
Variaties op vulling
- Vervang dan de witte chocolade voor
- 100 gram pure of melkchocolade gehakt en 2 eetlepels cacao voor een chocolade versie
- 3 eetlepels jam naar keuze door het deeg spartelen en bovenop de bollen een theelepel jam scheppen
- 75 gram Cranberries ipv rozijnen en 5 eetlepels cranberriesaus bovenop de deegbollen scheppen
- 4 eetlepels gehakte nootjes en 100 gram gehakte witte chocolade
- 2 eetlepels opgeloste oploskoffie door het deeg spatelen en wat walnoten gehakt bovenop strooien
- 2 eetlepels koekkruiden door het deeg spatelen en kaneelsuiker bovenop strooien of parelsuikerkorrels
- 2 eetlepels gedroogde appelschil door het deeg en een eetlepel citroenrasp extra
- Fijngehakte vijgen en dadels ipv de rozijnen
- Je kunt de boter ook vervangen door kokosolie en dan het ei laten vervallen voor een veganvariant
- Wil je kleine koekjes bakken neem dan een kleine ijsbolschep of ril bolletjes van 3 cm doorsnede en bak deze 5 minuten op 200 graden