Jus 

Jus dat vinden mensen soms lastig om zelf te maken en dat hebben de fabrikanten goed begrepen schappen vol ermee, zakjes vooral met smaaksensaties als vermeende  kruiden, uitjes of pikant,  ik vermoed een snuf peper uit de lucht gegrepen. Kijk maar eens op de ingrediënten lijst dan valt er weinig te ontdekken wat met jus te maken heeft behalve de kleur dan, het zijn voornamelijk zakjes met bindmiddelen specerijen,  zout veel zout, en zelfs suiker en smaakversterkers. De prijs ligt rond de euro van de merken en soms nog goedkoper. Ik geef wat tips voor de basisjus maar varieer er op los durf die specerijen te gebruiken!

Het makkelijkst is om als je vlees braad het braadvocht aan te maken en te binden. Als ik vlees braad dan braad ik ook altijd een ui en een tomaat mee en een paar tenen knoflook en wat vleeskruiden.

  •  Neem het vlees uit de pan en blus de jus af met een beker bouillon, laat de aanhangsels los weken en voeg eventueel nog een klontje roomboter toe. De jus pureren met de staafmixer. Proef even of de smaak voldoende is, peper en zout snuf foelie, paprikapoeder, nootmuskaat kruidnagel erbij zijn optioneel, en bind eventueel met een beetje maizena opgelost in koud water.

Bij vlees als gehakt of ander kortbakkend vlees heb je minder smakelijk braadvocht.

  •  Bij het braadvet van ongeveer 50 ml voeg je een klont boter 20 gram die je even aanzet, en dan voeg je een eetlepel of 3 bloem toe en laat je dit een minuut of 3 al roerend bruinen. Maak de roux aan met een flink glas runderbouillon van ongeveer 300ml en een eetlepel of 2 ketjap, 1 eetlepel tomatenpuree, halve theelepel uienpoeder, snuf kruidnagel, teen geperste knoflook, theelepel gerookt paprikapoeder, of als je een andere favoriete specerij hebt toe. Goed los roeren en eventueel even de staafmixer erdoor.

En soms wil je jus terwijl je geheel geen vlees hebt gebakken. Dan zijn er ook opties om jus te maken.

Bouillon van rundvlees eens in de zoveel tijd trek ik bouillon van anderhalf kilo soepvlees een stuk runderschenkel en eventueel wat botten die ik bij de slager vraag, een uitgebreid bouillon recept staat op   Bouillon maken. nl. Uren laat ik dat trekken tot zich een geurige bouillon heeft gevormd dit vries ik in zakjes in. En maak dan altijd van het vlees een mooie ragout want dat gooi ik niet weg.

Bouillon van een blokje Nu ben ik geen fan van bouillonblokjes maar dat is voor velen de oplossing als er geen bouillon voorhanden is. Neem dan de biologische daar zit echt minder rommel in. Een maatbeker vullen met 500ml water en los het blokje erin op.

Vegetarische jus 

50 gram boter smelten in een koekenpan, bak hier zachtjes een hele ui in ringen aan, 100 gram fijngehakte oesterzwam, dit samen zacht laten bakken tot een lichtbruine kleur, 1 eetlepel ketjap, 2 eetlepel tomatenpuree, wat gemalen zwarte peper, halve theelepel zout, theelepel vlees of gehaktkruiden  toevoegen en even mee laten bakken. 20 gram bloem meegaren en 300 ml heet water of bouillon toevoegen (laat dan wel de zout en peper achterwege bij gebruik van bouillon). Goed roeren en even pureren met de staafmixer.

Variaties

  • Allerlei  specerijen zijn mogelijk om toe te voegen qua smaakmakers
  • Net als gesnipperde kruiden zoals rozemarijn tijm oregano etc
  • Een glaasje rode of witte wijn is ook ontzettend lekker, of het vlees stoven in een donker biertje
  • Peperkorrels, geraspte nootmuskaat, kleine stukjes ui, blokjes zoete puntpaprika , champignons, mosterd, allemaal lekkere smaakmakers.
  • Veganistische jus maken met plantaardige boter of olie en verder op dezelfde wijze als de vegetarische
  • Paprikajus ik maak dan eerst een basisjus en voeg daar een geroosterde paprika aan toe die ik mee pureer samen met wat extra knoflookpoeder
  • Tip jus te dun. Bind dan een beetje bij met een papje van maizena opgelost in koud water of voeg nog een beetje tomatenpuree toe.
  • Jus te dik voeg nog wat bouillon bier wijn of water toe. 
Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Fleurtje schreef:

    Dank je Ingrid ,het zijn vaak de kleine tips en dingen die het hem doen.een fijn hulpmiddelen dit voor een lekker jus als je die niet van lekker vlees hebt ..top weer ..fijne dag .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s