Galettes des rois  a la Ingrid

Ik zag een geweldig mooie Galette des rois voorbijkomen op Facebook, op een geniaal filmpje, en dacht op 6 januari de dag waarop deze taart wordt gegeten dat moet ik ook even maken. De oorspronkelijke basisvulling is een frangipane maar de koks die maken her en der elk jaar nieuwe vullingen. Ook hoort er in het midden een feves een porseleinen beeldje en wie dat stukje treft die is de koning van de dag.  Ik had trek in een ander soort spijs dus heb een beetje gesmokkeld en er mijn draai aan gegeven.

Dan het volgende: het deeg is bladerdeeg. Roomboterbladerdeeg wel te verstaan voor het lekkerste resultaat. Nu heb je van die rollen van tante Fanny die zijn handig maar dat is geen roomboterbladerdeeg dus onthoud dat het een iets ander resultaat kan geven als je dat gebruikt.

De geschiedenis van de  Galette des rois   is ook erg leuk om te lezen.

Galetes des rois a la ingrid

1 pakje roomboterbladerdeeg  of een portie van Rutgers bladerdeeg

  • Laat het deeg in plakjes ontdooien en maak ondertussen de vulling

150 gram amandelmeel, 150 gram witte suiker, 70 gram geraspte kokos, 50 ml kokosmelk, 1 eetlepel kokosmeel

  • Maak van de vulling een smeuïge spijs en laat dit zeker een kwartier rusten dan kan de kokos mooi wellen. De spijs moet vrij dik smeerbaar zijn na een kwartier. Zoniet voeg dan nog wat kokos toe of amandelmeel

Leg een bakplaat klaar en 2 vellen bakpapier en een bord met een diameter van 24 cm ongeveer of een bakvorm als mal.

  • Maak 2 stapeltjes bladerdeeg en rol deze ruim uit op 2 vellen bakpapier het moet zeker 5 cm breder zijn dan het bord.
  • Neem 1 bakplaat met een vel bladerdeeg op bakpapier
  • Maak met de vorm of het bord een lichte afdruk in het deeg en smeer de spijs goed verdeeld over deze cirkel uit en houd 1 cm vanaf de rand van het bord vrij.
  • Smeer ruim rondom de spijs eigeel over het deeg
  • Leg de 2e plak bladerdeeg over de vulling en druk stevig aan langs de randen. Snijd rondom het overtollige deeg af zodanig dat er een rand ontstaan is van ongeveer 3 cm
  • (Gooi de restjes niet weg daar bak je lekkere hapjes van met suiker en kaneel)
  • Schuif nu de bakplaat met de Galette in de koelkast en laat deze daar zeker een uurtje opstijven. Invriezen kan ook op dit moment.
  • Haal de Galette uit de koelkast en draai deze om op de bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Bestrijkt de Galette met ei en trek vanuit het midden met behulp van het bord en een mesje half kromme cirkels naar de zijkant.
  • Na elke ondiepe snede draai je de bakplaat een stukje rond.
  • Bekijk dit filmpje voor verduidelijking Gallette du rois 
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de Galette af op ongeveer 35 tot 40 minuten op 180 graden. Houd de Galette in de gaten laat ze niet te donker worden. Goed laten afkoelen.

Variaties van vulling

  • Voeg gecarameliseerde appels toe aan de vulling in de vorm van mooie plakjes. (Appels even bakken in een beetje roomboter met wat suiker totdat ze glazig en slapper worden. Af laten koelen)
  • Kneed door de spijs rozijnen die geweld zijn in wat warme rum en een eetlepel kaneel
  • Meng de spijs aan met een eetlepel citroenrasp en wat geconfijte sinaasappelstukjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s