Kipsate

Een van de lekkerste vlees hapjes vinden wij kipsate van de bbq, zomers en swinters geeft dat de lekkerste sate. Nu was het van de week in december ontzettend nat weer dat ik koos voor de oven met grillfunctie maar als het weer het toelaat grill je sate boven kooltjes!

Koop het liefst dijenfilet voor de saté dat is supermals vlees en heel smakelijk. Maar kipfilet mag ook natuurlijk.

Kipsate voor 1,5 kilo

  • Snijd de kip in lange dunne repen en daarna in blokjes van ongeveer 2x2cm. Geen grote hompen want dan zijn ze gaar van buiten en niet van binnen na het korte grillen.
  • Leg de stokjes een paar uur van tevoren al in koud water dan verbranden ze niet zo snel.

Marinade

Daar kan je eindeloos mee variëren. Ook afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Voor kip en vis vind ik een uurtje marineren het minimum. Liefst leg ik de kip er een uur of 8 in. Rund en varken 24 uur in de koelkast afgedekt in een schaal.

  • Basismarinade 2 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel gemberpoeder, halve theelepel sereh, 1 eetlepel goela djawa, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder, halve eetlepel sambal badjak, 1 gesnipperde ui, eetlepel sesamolie en een eetlepel olijfolie, eetlepel citroensap

Laat de kip in dit mengsel minimaal een uur marineren en rijg ze dan aan de stokjes. Zorg dat er niet teveel stukjes ui meegaan. Het restant van de marinade niet weggooien want daar maak je satesaus verder mee aan.

  • Leg de kip op een bakplaat bekleed met folie en grill ze om en om enkele minuten tot gaar. Mijn oven staat dan op 225 maar dat is per oven verschillend. Zorg dat je de oven goed hebt voorverwarmd en dat de kipsate op kamertemperatuur is gekomen anders gaat het eerder koken dan bakken worden.

Nu hoeft saté niet altijd te zwemmen in pindasaus maar dit is wel de lievelingssaus van de pubers en aangezien het de verjaardag was van oudste heb ik pindasaus gemaakt.

Pindasaus

Ik schreef er al eerder een blogje over klik op deze link pindasaus. Maak deze klaar volgens het recept en neem de 3 dubbele hoeveelheid.

  • Doe in een lage braadpan de rest van de marinade even bakken met een theelepel sambal badjak en giet de pindasaus hierbij. Voeg een halve pot pindakaas toe en ongeveer 2 kopjes water en roer goed door tot het een stevige saus even proeven en eventueel nog een flinke scheut ketjap toevoegen. Zet de gegrilde saté er rechtop in en laat dit nog een kwartiertje op het laagste pitje staan.

Voor 6 pubers was dit binnen een half uur opgegeten met 3 stokbroden in stukken erbij.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. ellyvaneck41@gmail.com schreef:

    😉 hahaha sambal badpak……………….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s