Ik maak altijd mijn spijs zelf en varieer daar op los. Er is zoveel meer te maken dan alleen amandelspijs.
De basis ligt in de 1 op 1 verhouding,
150 gram suiker, 150 gram noten naar keuze zeer fijn gemalen, 1 eiwit of heel ei
Dit goed vermengen en in rolletjes bewaren in de koelkast of vriezer.
Variaties
- 150 gram gemalen gemengde noten, 150 suiker, 1ei, theelepel kaneel, snuf kardemom
- 150 gram walnoten, 150 suiker, 1 eiwit, theelepel gemberpoeder
- 150 gram dadels fijngemalen met 150 gram noten naar keuze, rasp van een sinaasappel
- 150 gram vijgen 50 gram rozijnen fijngemalen, 200 gram amandelmeel
- 250 gram cashews 150 suiker 1 ei
Nu is er nog een soort spijs waarvan ik bijna griezel en dat is de notenspijs die veelal in winkelproducten word gebruikt. Waarom ik ervan griezel? Omdat de kwaliteit vaak zo smakeloos slecht is. Maar ook deze zeer voordelige spijs kan je zelf maken en dan is ze veel lekkerder. Dus hierbij ook een bonenspijs recept, ook wel banketspijs genoemd.
- 350 gram geweld en gekookte witte bonen. (Niet uit blik die zijn te soppig) goed uitgelekt en wat gedroogd in een theedoek grofgemalen
- 200 gram suiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille extract of het merg van een vanillepeul.
- 50 gram kokosrasp
Meng dit tot een spijs en laat even rusten dan kan de kokos even wellen en zie je of het dik genoeg is. Eventueel nog wat kokos rasp toevoegen.
Smaakvariaties in bonenspijs zijn te maken door toevoegen van
- Paar eetlepels witte chocoladesnippers
- Gedroogde citroensap en wat gemberpoeder
- Een handvol gemalen blanke rozijnen
Dit ga ik zeker uitproberen.
LikeLike