Een klassieke taart met een twist. Dit lekkere zomerse taartje is altijd een succes, om te serveren met het luchtige merinque laagje een droomtaartje. Houd rekening met een paar uur tijd om het deeg te koelen.
Klik op lemoncurd voor het recept. De helft is nodig in dit taartrecept maar maak gerust de hele portie want is te lekker! Ook leuk om cadeau te geven.
Taartbodem
150 gram koude roomboter in kleine stukjes, 2 eieren, 300 gram bloem, 100 gram suiker, snuf zout
Kneed van alle ingrediënten snel een mooi samenhangend egaal deeg.
Rol het deeg uit en vul een ondiepe vlaaivorm met het deeg, duw met een vork gaatjes in het deeg en zet de vorm minimaal 2 uur in de koelkast.
Leg een stuk bakpapier op het deeg met een blinde vulling erop, als je geen keramische bonen hebt gebruik dan oude gedroogde bonen.
Bak de bodem 30 minuten op 180 graden. Haal de bodem uit de oven en verwijder de vulling en het bakpapier en zet de bodem nog 5 minuten in de oven.
Laat de bodem afkoelen in de vorm.
Smeer over de bodem een laagje van een halve centimeter lemoncurd Meng de overige lemoncurd met 250 gram mascarpone en klop deze goed met de garde tot een romig geheel. Verdeel deze over de bodem.
Voor de merinque topping 4 eiwitten, 100 gram fijne tafelsuiker
Klop de eiwitten stevig en voeg dan in gedeeltes de suiker toe en klop door tot het eiwit stevige pieken vormt. Schep het met pieken over de taart of maak met een spuitzak mooie rozetten op de taart. Zorg dat het overal gelijkmatig is verdeeld.
Voor een mooi bruin laagje kan je met de cremebruleebrander het eiwit kleuren of een minuut of 10 onder een gloeiende ovengrill zetten.. Let op niet weglopen maar voor de oven blijven staan kijken tot het eiwit is gekleurd het kan namelijk per oven verschillend zijn en heel snel verbranden. De taart laten afkoelen en in punten snijden.
- Gebruik alleen lemoncurd als vulling 700 gram en bak deze met de taart mee in de oven. Laat afkoelen en volg verder het recept met de merinque
- Voeg aan het eiwit wat limoenzest toe
- Gebruik in plaats van meringue fruit uit het seizoen in plakjes verdeeld over de lemoncurd en serveer met toeven slagroom