Speculaas 3.0

Ik denk dat speculaas naast biskwietjes een van Nederlands meest gegeten koekjes zijn. Maar meestal niet zelf gemaakt en dat gaan we nu eens wel zelf doen. Erg simpel ook nog.  Nu gaat er in dit deeg speculaaskruiden die kan je kant en klaar kopen maar ook zelf samenstellen. Op zoetrecepten staan 2 leuke en lekkere recepten voor koekkruiden.

Het deegrecept is voor zowel dunne speculaasjes geschikt als voor speculaasbrokken en pepernoten. Alleen pas je dan wel de baktijd en temperatuur aan.

Speculaasbrokken 20 stuks

400 gram bloem, 100 gram maizena, 225 gram zachte roomboter, 300 gram lichtbruine basterdsuiker, 5 gram zout, 50 gram karnemelk, 20 gram bakpoeder, 30 gram koekkruiden. 20 halve amandelen 1 ei om mee te bestrijken.

Meng alles tot een mooi egaal deeg. En vorm eventueel alvast de speculaasbrokken. Ik rolde het deeg uit tot 1 cm dik en stak hier met een metalen sterker rondjes uit met 7 cm doorsnede. Leg deze op bakpapier ongeveer 20 stuks en leg het deeg een uur of 12 te rusten in de koelkast. (Je kunt het ook als een bonk deeg laten rusten maar dan is het na het koelen een beetje lastiger uitrollen.)

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Leg de schijven op de bakplaat met wat tussenruimte en bestrijk ze met ei, duw er een halve amandel in en bestrijk nogmaals met ei.

Bak de speculaasbrokken af in 35 -40 minuten op 150 graden. (Ik gebruikte de heteluchtoven) nu is elke oven anders dus dit is een beetje in de gaten houden. De koeken komen niet geheel hard uit de oven en worden pas na afkoelen hard.

Speculaasjes

Boven staand recept maar rol het deeg dunner uit en bak de koekjes af in 15 tot 18 minuten op 180 graden.

Je kunt mooie houten vormen gebruiken bepoeder die wel eerst met meel en druk daar bolletjes deeg in en tik ze uit de vorm op de kop. Of rollen vormen en plakjes snijden van een halve centimeter. Of uitsteken met koekjesvormen.

Gevulde speculaas

Bovenstaand deeg maken en uitrollen tot een plak van ongeveer 1 cm dik. De rol spijs erop leggen en het deeg eromheen rollen. Randjes afsnijden en de naad aan de onderkant leggen even goed aanknopen. De rol insmeren met ei en amandelen eroverheen verdelen.

Je kunt er allerlei vormen mee maken van de vierkante blokken tot gevulde koekharten. Allemaal ongeveer 30 a 40 minuten afhankelijk van de grote van de taart en de dikte afbakken op 175 graden. En goed laten afkoelen.

Cees Holtkamp maakte een mooi filmpje over een speculaastaartje volg zijn tips op

Amandelspijs

250 gram amandelmeel, 250 gram witte basterdsuiker, 1 eiwit, 1 ei

Goed mengen tot een mooi spijs. Met wat bloem tot een rol vormen en deze tot gebruik in de koelkast leggen.

Andere spijssoorten

  • Geroosterde cashews 250 gram met 250 suiker 1 ei
  • Walnoten, suiker, ei citroenrasp van 1 citroen
  • Pecannoten, suiker, ei, kaneel
  • Ongezoete Dadels, walnoten
  • Vijgen, paranoten, sinaasappelrasp van 1 sinaasappel
  • Gedroogde appel fijnhakken 100 gram, amandel 200 gram, eiwit, ei, 150 gram suiker 

Speculaasdeeg kan je ook invriezen. Ik maak er dan vast koekvormen van en leg deze in bakpapier gevouwen in de vriezer. Half ontdooien en dan afbakken in de oven volgens recept. Rollen speculaasdeeg kan ook dan snijd ik alleen plakken en bak deze af. Wel even bestrijken met ei voor een mooi glanslaagje.

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Natasja schreef:

    Lekkere speculaas, maar toch wat meer dan gedacht. Komt het ook nog goed wanneer je de reeds gebakken speculaas invriest, kan dat?

    Geliked door 1 persoon

    1. ingrid3220 schreef:

      Je kunt zowel het rauwe deeg invriezen als de gebakken speculaas. Die kan je laten ontdooien en eventueel nog 5vminuten inbte oven bakken als ze bv iets vochtig zijn geworden. Veel mensen vriezen oer portie in. Zelf verdeel ik dit deeg in 3 bollen en doe 2 delen in de vriezer en bak 1 deel af

      Like

      1. Natasja schreef:

        Bedankt Ingrid, dat gaan we dan zeker proberen, dan hebben we er ook wat langer plezier van.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s