Aardappelpuree, ja puree!

Ik zag ze staan rijen dik tegenwoordig doosjes aardappelpuree, oftewel gevriesdroogde aardappels met wat vetstoffen en geur, kleur en smaakversterkers. Maar heb je wel eens verse puree gemaakt? Die smaakt zoveel lekkerder.

Nu is er 1 regel voor puree.. nooit maken met een mixer of keukenmachine want dan word het lijm echtwaar. link verklaring lijm 

Aardappelpuree 4 personen

1 kilo aardappels het liefst kruimige. 150 cc warme volle melk, 50 gram zachte roomboter. Peper zout naar smaak.

De meeste smaak krijg je als je de aardappels in de schil kookt en deze eraf plukt na het koken maar heel eerlijk ik vind dat echt monnikenwerk dus doe dat nooit.

  • Kook de aardappels volkomen gaar
  • Stamp de aardappels met de pureestamper tot kruim of gebruik de pureeknijper als je die hebt.
  • Voeg de melk en de boter toe en roer dit tot een mooie romige puree voeg kruiden peper en zout toe eventueel een snufje nootmuskaat. Roer niet te lang. 

Variaties

  • Vervang de melk voor creme fraiche en gebruik een bosje bieslook en wat grove peper voor een pittige puree
  • Voor een mediterane creme 1 eetlepel knoflookpoeder en 1 eetlepel Provençaalse kruiden peper en zout
  • Vegan gebruik plantaardige boter en dito room  het liefst zo neutraal mogelijk
  • Curry 1 eetlepel kerrie masala en verse koriander of peterselie en een gesnipperde rode ui die even gegaard is in een pan
  • Maak er met een spuitzak mooie rozetten van en gril deze even onder de ovengrill voor een mooi bruin korstje
  • De rozetten kunnen ongebakken worden ingevroren.
  • Maak er aardappelkroketten mee. Met een ijsschep bollen scheppen en deze door de bloem, opgeklopt ei en broodkruim rollen. Ongebakken zijn ze in te vriezen voor later gebruik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s