Ik maakte vroeger bij de Albert Heyn altijd deze verse hamprei salade naar eigen recept de slager en ik deden soms rebels niet verder vertellen maar zo werden sommige recepten een hit en verkochten we er heel veel van.
Die bakjes van allerlei merken keer die maar eens om en lees de ingrediënten maak een foto en vergelijk dat eens met het zelfmaken. Gewoon niet kopen. Niet gezond en niet lekker.
Halve flinke prei het wit en een deel van het lichtgroene de rest bewaren voor een soep fijn snijden in reepjes en kort blancheren uitlekken knijp zacht het overtollig vocht eruit, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels creme fraiche, 1 theelepel worchestersaus, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, flinke snuf zout, peper, theelepel groene kruiden bv Provençaalse of Griekse naar smaak, paar uienlook in ringetjes of een theelepel uienpoeder, eetlepel gebroken lijnzaad, theelepel chiazaad, 150 gram gekookte ham in reepjes fijngesneden.
Alles goed mengen door elkaar en klaar is je overheerlijke salade. Nog eens een stuk goedkoper ook dan gekochte.. maar die smaak is echt top.
Als je zelf salades na maakt zorg dan altijd voor een bindmiddel. Vaak bevatten verse ingrediënten veel vocht en dat maakt salades nat. In de industrie gebruiken ze daar meestal een zetmeelvariant voor. Ik gebruik liever lijnzaad en chiazaad dit heeft een bindende werking en word niet slijmerig, geeft geen smaak af maar zorgt voor een stevig blijvende salade. Wil je liever een zetmeel gebruiken neem dan droge aardappelpuree poeder ongeveer op deze hoeveelheid 1 eetlepel.
Variaties
- Vegetarisch? Vervang de ham voor kaas geraspt of laat de ham weg en gebruik iets meer prei
- Vegan gebruik vegan mayonaise en vegan room voor de creme fraiche , geen ham uiteraard, en voeg bv 3 eetlepels gewelde bulgur toe of gebruik ook meer prei, ook seitan smaakt hier prima fijngesneden in.
- Andere combinaties met prei zijn ook lekker, zoals prei kaas, prei pasta of bulgur, prei gerookte kip
- Reepjes gegrilde paprika en 2 gekookte eieren in stukjes toevoegen en wat verse basilicum en een eetlepel verse pesto