Vroeger ging ik in Amsterdam vlak voor school naar de kadetterette een kleine bakker waar ze enorme plaatkoeken verkochten en kadetten die je tegemoet glommen en nog warm meekreeg.
Deze bollen zijn hetzelfde zacht, smeuïg en heerlijk!
500 gram bloem, 7 gram droge gist, 300 ml lauwwarme volle melk, 30 gram zachte roomboter, 1 eetlepel citroensap, 8 gram zout, 3 eetlepels gesmolten roomboter om na het bakken mee te bestrijken
- Van deze ingrediënten een stevig glanzend deeg kneden 10 minuten met de hand, 5 minuten met de machine.
- Dit deeg opbollen en in een kom met een natte theedoek op een warme plek wegzetten voor 40 minuten. Ik gebruik daarvoor het deegprogramma van mijn combi-oven.
- Na de 1e rijs het deeg in bolletjes verdelen en deze met kleine afstand op de bakplaat leggen. En eventueel bestrijken met melk en bestrooien met pitjes en zaadjes naar smaak.
- De plaat afdekken met eventueel een andere bakplaat of een met olie besprayed stukje folie of bakpapier en nog een 50 minuten laten narijzen.
- 20 minuten bakken op 220 graden en na het bakken bestrijken met gesmolten roomboter.
- De broodjes komen hard uit de oven en worden na het insmeren lekker zacht.. af laten koelen en stiekem er 1 warm opeten..
Hahaha…het lijken me echt heeerlijke bolletjes maar ik denk dat er een kleine maar komische type-fout in de beschrijving is geslopen. Ik neem aan dat het bestreken moet zijn….:-)
LikeLike
Haha ja dank je.. meteen veranderd
LikeLike
Lijkt me lekker. Kan ik ze ook make door alleen met de hand te kneden?
LikeLike
Uiteraard minimaal 15 minuten kneden totdat het deeg elastisch aanvoelt.
LikeLike
Ben ze aan het maken. Waar is het citroensap voor?
LikeLike
Goed voor de gluten maar ook voor de smaak
LikeLike