Zo rond maart ga je voorzaaien voor de moestuin allerlei plantjes zo ook met de courgettes.. Ik had een stuk of 8 plantjes het en der uitgedeeld en er 3 gepoot toch niet heel veel zou je zeggen dat er per plant wel elke paar dagen 3 a 4 flinke groene courgettes afkomen op een gegeven moment komen ze je oren uit.. wat kan je er allemaal mee doen. Help! Je wil recepten dus.
Courgettejam
Een kilo courgettes ontdaan van zaadlijsten en geraspt, de rasp van 1 citroen, rasp van 1 handsinaasappel en het sap van beide vruchten, 1 pond halve geleisuiker.
Alle ingrediënten roerend aan de kook brengen en na ongeveer na 4 minuten in 4 potjes gieten, afsluiten en vacuüm laten trekken.
Courgette uit de oven
Een kilo courgette, 1 zoete aardappel 2 rode uien allen geraspt, 3 eetlepels zout,
4 eieren, 1 eetlepel Provençaalse kruiden, 1 tl uienpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gerookt paprikapoeder, 1 eetlepel gesnipperde gedroogde paddestoelen, 2 eetlepels bloem, peper en zout.
Oude boerenkaas om te bestrooien en 1 grote vleestomaten in plakjes om te beleggen
De rasp van courgette en ui in een vergiet samen met het zout mengen en dit 2 uur laten uitlekken, goed afspoelen en met de hand of in een theedoek uitwringen.
Het geheel van alle ingrediënten mengen en in een ingevette ovenschaal doen, bestrooien met oude kaas en plakken tomaat erop leggen. 40 minuten in een voorverwarmde oven bakken op 180 graden.
Courgette citroencake
150gram roomboter, 1 geraspte appel met schil, 350 gram geraspte en uitgelekte courgette, ongeveer 2 flinke handenvol, hiervoor waarschijnlijk een kilo courgette nodig om dit over te houden (even in een theedoek goed uitwringen of met zout een uurtje in een vergiet uur laten lekken afspoelen en alsnog uitwringen in een theedoek) 1 theelepel backingsoda, 1 eetlepel bakpoeder, rasp van 1 citroen, sap van 1 citroen, stukje gember raspen ongeveer 2 cm, 1 opgeklopt ei, 150 gram suiker, 350 gram bloem
Oven voorverwarmen op 180 graden
Het ei met de suiker romig kloppen, de overige ingrediënten toevoegen en als laatste de bloem, dit wordt een dikke smeuïge massa even flink doorklikken en in een met bakpapier beklede cakevorm van 26 cm of broodbakblik vullen en in 1 uur gaar bakken, kijken met een satestokke of de cake gaar is, stokje schoon dan is de cake gaar. Goed laten afkoelen in de vorm.
Ik maakte nog een andere cake met courgette met net even iets andere verhoudingen en gele courgette Citroen courgette cake
- Courgettepannekoekjes meng 200 gram geraspte courgette met 2 eieren en 200 gram zelfrijzend bakmeel en 50 gram parmezaanse kaas en bak hier pannekoekjes van. Voeg peper en zout toe
- Gevulde courgette, courgette uithollen en vullen met een mengsel van gehakt, paprika, tomaat, witte boontjes, gekookte bulgur, 1 eetlepel shaslikkruiden en 2 tenen geperste knoflook. 40 minuten op 180 graden bakken in de oven
- Courgettespaghetti in de spirelli spaghetti draaien van 1 courgette roerbakken en met een eetlepel creme fraiche en een eetlepel Provençaalse kruiden en wat knoflook peper en zout serveren. 1 courgette per persoon
- Courgetterauwkost fijngesneden courgette mengen met fijngesneden wortel, komkommer, tomaat, en een yoghurtkruidendressing
- Gegrilde courgette plakken courgette insmeren met olie en knoflook peper en grillen op de bakplaat warm of koud eten op brood of als salade.
- Courgette in zoet zuur zoetzuur van courgettes mijn meest favoriete recept waar ik elk jaar ongeveer 20 potten van maak.
- Courgettesoep grote pan vullen met stukjes courgette ontdaan van zaden, 2 liter kippenbouillon, 1 theelepel uienpoeder, 2 tenen knoflook, half potje creme fraiche, 1 gerookte kipfilet in reepjes, een bosje verse kruiden oregano tijm rozemarijn, grof gemalen peper. Courgette aan de kook brengen met de bouillon samen met de knoflook en creme fraiche pureren overige ingrediënten toevoegen en even mee laten trekken.