Dit jaar teel ik voor het eerst een paar tomatenplanten met heerlijke gele tomaten die niet alleen in de salade kunnen maar waar je ook een prima soepje van kunt maken.
1 kilo gele tomaten in stukjes, 1 gele paprika, 1 gesnipperde ui, 1 bol geroosterde knoflook uit de oven, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, peper en zout, 1 eetlepel vadoevankruiden, anderhalve liter water.
De ui en de paprika fruiten in een beetje olijfolie. De knoflook uitdrukken en samen met de tomaten nog even aanzetten in de pan. De overige ingrediënten toevoegen en een half uurtje laten trekken. Pureren met de staafmixer. Nu houd ik wel van de pitjes in deze mooie lichte soep maar je kunt de soep ook zeven. Serveren met enkele druppels basilicumolie en een stuk geroosterd brood.
Basilicumolie een bosje basilicum pureren met 75 ml olijfolie en een paar draaien zwarte peper uit de molen.
- Gebruik gerust rode tomaten ipv gele
- Doe er kipgehaktballetjes in en bak wat croutons met knoflookolie erbij
- Gril reepjes zoete puntpaprika en doe deze na het pureren in de soep. Bak wat repen pancetta uit en verkruimel deze en serveer ze als topping in de soep
- Maak er een extra gevulde gekleurde soep van door er na het pureren maïs en hele kleine stukjes wortel, grote doperwten en rode en groene paprika aan toe te voegen. Samen met wat gesnipperde lavas en peterselie.
- Voor een romige variant roer een half bekertje creme fraiche los met wat soep dan komen er geen klontjes in en voeg deze aan de soep toe of serveer de soep in mooie borden of mokken met afwisselend wat room en basilicumolie.