Boterkoek

Zo een lekkere ouderwetse boterkoek die bakken we natuurlijk helemaal zelf. Heel moeilijk is het niet maar het is wel een beetje ander beslag dan dat van de meeste koekdegen. Ik mag er graag een beetje citroen bij doen voor een wat frisse smaak en na het bakken verstoppen voor de mannen hier in huis want het is me toch een partij lekker! Ik zag dat je ze in de supermarkt ook kan kopen en dan zitten er maar liefst 37 ingredienten in… allemachtig dat moet je toch niet willen eten. Ik gebruik een vierkante vorm met losse bodem want dan is het zeer makkelijk om de koek eruit te halen na het afkoelen. Een echte aanrader zo een vorm in huis te hebben voor allerlei baksels.

Roomboterkoek voor een vorm van 20x20cm

200 gram zachte roomboter, 200 gram witte basterdsuiker, 200 gram bloem,  het sap van een halve citroen en het rasp van de schil. 1 Ei losgeklopt om te bestrijken.

oven voorverwarmen op 170 graden

De boter met de suiker goed doorkloppen en daarna de overige ingredienten toevoegen en nog even goed doorkloppen tot een egaal zacht deeg. De boterkoekvorm goed invetten met olie spray  en bestrooien met vers paneermeel. Het deeg er in hoopjes in laten vallen en met een lepel platdrukken insmeren met eigeel en eventueel met een vork een paar mooie strepen erin trekken.

nu houd ik van een mooi bruin korstje en een wat stevige koek en bak de koek 30 minuten op 180 graden. Wil je liever de wat vettere variant dan 30 minuten bakken op 165 graden. Koek goed laten afkoelen en uit de vorm halen en in stukjes snijden.

variaties

  • voeg bovenop de koek plakjes dunne appel toe en bestrooi met suiker en kaneel
  • maal 2 handen walnoten fijn en rooster deze even in een koekepan en voeg het toe aan het deeg, echt subliem!
  • in de winter een theelepeltje koekkruiden toevoegen en bruine basterdsuiker gebruiken
  • voor een vegan versie vervang de roomboter door een plantaardige boter en voeg een theelepel vanille-essence toe en 2 eetlepels plantaardige melk naar keuze, laat het ei weg.

Een vierkante vorm met losse bodem van hoge kwaliteit kan je via deze link kopen bij Bol.com, zeer handig voor allerlei koeken maar ook voor quiches. vierkante vorm met losse bodem

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s