57 klontjes suiker las ik zitten er in de Heinz ketchup.. jeemig.. ik geef toe die fles staat hier ook in de koelkast en we eten natuurlijk slechts kleine beetjes. Maar het is het ultieme voorbeeld van verstopte suiker. En toch hoort er naar mijn mening een beetje suiker in.. voor een zoet zuur balans.. maar geen 57 klontjes.. nog een wonder dat er tomaten in die fles passen. Er staan op intetnet genoeg suikervrije varianten maar ik kies voor met.. een heel klein beetje suiker.
Zelf maak ik het heel af en toe ook. Eigenlijk te weinig want je kunt er alle kanten mee uit. Als basis voor shaslik of bbq saus bv.
Voor een liter ketchup
1500 gram tomaten in grove stukken, *80 gram tomatenpuree, 1 flinke knoflookteen, 1 ui in grove stukken, 1 paprika gesneden, 1 eetlepel gerookt paprikapoeder, 1 theelepel gemberpoeder, halve theelepel selderijzaad, 1 theelepel nootmuskaat, halve theelepel kruidnagel, halve theelepel cayennepeper, halve theelepel gemalen koriander ,40 cc appelazijn, 40 cc balsalmicoazijn, 1 theelepel worchestersaus, halve theelepel zout, 40 gram donkerbruine basterdsuiker. Kleine potjes of 2 grote.
Alles in een pan met dikke bodem langzaam gaar en zacht laten worden in 40 minuten. Alles door de passe en vit draaien en weer terug in de pan doen en nogmaals de staafmixer erdoorheen halen . En een uurtje op laag vuur laten indikken geen deksel op de pan en af en toe goed doorroeren. Heet in potten doen en laten afkoelen op de kop.
* tomatenpuree gebruik ik om net even wat meer de smaak vannde tomaten naar boven te halen en het verdiept de kleur vaak zijn tomaten wat licht van kleur vooral als je gemengde tomaten gebruikt
Ziet er heerlijk uit… maar hoe hou je de rode kleur zo mooi??
LikeLike
Het zuur van de azijn zorgt dat de kleur mooi helder blijft
LikeLike