Witte boterbolletjes

Van die lekkere kadetten, die smelten in je mond en eigenlijk geen broodbeleg nodig hebben. Je zou ze zo opeten onderweg naar huis als je ze bij de bakker haalde. Maar thuis bakken kan je natuurlijk ook.
Witte bollen 11 stuks

400 gram bloem, 100 gram speltmeel  (of 500 gram bloem), 230 ml volle melk lauwwarm, 1 ei, 40 gram zachte roomboter, 30 gram suiker, 10 gram zout, 6 gram droge gist.

20 gram roomboter om na het bakken te bestrijken.

Alle ingrediënten mengen en goed doorkneden tot een elastisch deeg. In een grote kom leggen en afdekken met een warme natte theedoek. Op een warme plek van ongeveer 30 graden een uur laten rijzen tot verdubbeld. Van het deeg 11 gelijke bolletjes vormen ongeveer 5 cm doorsnede, deze met ruimte op de bakplaat leggen, insmeren met water en bestrooien met zaadjes naar keuze, ik gebruikte maanzaad en wat speltmeel. Dit kan je ook achterwege laten. Broodjes afgedekt met een ingevet stuk folie nog een uur laten rijzen, ik heb het geluk van een 2e bakplaat die ik over de eerste heen kan zetten dat is ook handig.

Oven voorverwarmen op 200 graden en de broodjes in 12 minuten afbakken. Na het bakken direct bestrijken met gesmolten roomboter, af laten koelen en in een zak bewaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s