Saucijzenbroodjes wie kent ze niet.. kosten niet duur en je hebt ze in vele soorten en maten, van de bakkerskwaliteit tot die in een plastic verpakking met een dubieuze vulling die meer op rubbervlees lijkt dan op lekker smeuïg gehakt. Toch kom ik ze weinig zelfgemaakt tegen en dat is jammer want zoals meestal is dat namelijk het allerlekkerste en simpel.
Ik maakte vandaag een lange versie omdat er uitgedeeld gaat worden .
1 rol bladerdeeg van tante Fanny of een pakje diepvries bladerdeeg, de speltversie kan ook uiteraard,
Oven voorverwarmen op 200 graden
Vulling 400 gram gehakt, 1 eetlepel gehaktkruiden, 1 theelepel uienpoeder, 1 eetlepel Provençaalse kruiden, 2 verkruimelde witte boterhammen, 1 ei, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder. Als je gehaktkruiden geen zout bevat dan nog zout naar smaak toevoegen, paar draaien aan de pepermolen.
Alles voor de vulling goed door elkaar mengen en in het midden van de plak bladerdeeg leggen. Het bladerdeeg aan weerszijden schuin insnijden en om en om over het gehakt heen vouwen.
Zie foto vouw eerst aan het begin en eind van het gehakt een reepje bladerdeeg en begin daarna met het vouwen van de reepjes.
Bestrijken met ei en 35 minuten bakken op 200 graden.
Variaties vulling
Sategehakt door het vlees meng je 2eetlepels soja, 3 eetlepels tot poeder fijn gehakte noten of pinda’s, theelepel sambal, eetlepel gembersiroop, 1 ei, 2 boterhammen verkruimelde, 1 eetlepel gehaktkruiden
Kipgehakt hak hiervoor 400 gram dijenfilet in de hakmolen fijn, mengen met eetlepel ras el hanout specerijen, zout indien de specerijen zonder zout zijn, peper, 1 gesnipperde ui, 1 ei, 2 boterhammen verkruimeld