Jam

Er zijn vast al een miljoen blogs geschreven over jams maar zal de mijne ook toevoegen voor de zonen zodat die later moeders recept kunnen maken..hint…

Gek genoeg ben ik geen groot jam eter alhoewel ik het wel erg lekker vind gebruik ik het eerder in desserts of taartjes en cakes dan op de boterham. Als het maar zelfgemaakte is. De supermarktvariant vind ik minder lekker die bestaat dan ook meer uit suiker dan uit fruit.

Zelf gebruik ik verschillende manieren maar de basis is vrijwel identiek voor vele soorten 1 pak van 500 gram halfzoete geleisuiker op 1.5 kilo fruit.

Ook maak ik wel eens de pure fruitpuree van kleine hoeveelheid fruit die ik ietwat inkook maar die is na openen kort houdbaar.

Basisrecept voor ongeveer 4 potjes jam

1 pak halfvolle geleisuiker 500gram , 1.5 kilo fijn gesneden en schoongemaakt fruit, sap van 1 citroen.

Een pan met dikke bodem vullen met fruit suiker en citroensap en op een laag vuur opzetten even goed roeren. Na een minuut of 5 is alle suiker gesmolten en het fruit wat zachter. Aan de kook brengen en een minuut of 5 koken regelmatig roeren. Een theelepel op een schoteltje gieten en als dit na een minuut lekker stevig als jam aanvoelt dan is de jam klaar. De potten goed schoon en omgespoeld klaarzetten en vullen met de hete jam.

Pas op hete jam is echt pijnlijk op de handen, ik heb daarom een keukenhandschoen aan.

Potten vullen en omgekeerd wegzetten en laten afkoelen tot vacuüm. Als de pot vacuüm is dan kan je de deksel niet meer indrukken.

Aardbeienjam ik snijd de helft van de vruchten hiervoor klein de overige laat ik heel dat vind ik wel lekker grote stukken aardbeien in de jam. Volg basisrecept verder.

Bramenjam bramen heb ik in overvloed maar om te kopen zijn ze duur. Vaak meng ik ze met een goedkopere fruitsoort zoals aardbeien of kruisbessen. Fruit goed afspoelen en heel in de pan doen. Iets langer wachten totdat de suiker gesmolten is en verder het basisrecept volgen eventueel door de passeerzeef doen als je niet van de pitjes houd.

Druivengelei hiervoor 1.5 kilo witte druiven en het sap van 2 citroenen op 1 pak geleisuiker. Basisrecept volgen en na het koken door de passeerzeef  draaien voor een heldere gelei. In potten doen en omgekeerd laten afkoelen.

Abrikozenjam 1.5 kilo ontpitte en gehalveerde abrikozen eventueel kleingesneden naar keuze. Ik vind de velletjes niet erg maar maak ook heldere jam door ze eerst in heet water te ontvellen of door na het koken door de zeef te draaien. Verder basisrecept volgen. Ook zijn soms de abrikozen vrij zoet als ze overrijp zijn en dan gebruik ik geen geleisuiker maar alleen een zakje geleermiddel op anderhalve kilo fruit en pureer ik de velletjes mee met de staafmixer.

Aalbessen kruisbessenjam kilo kruisbessen en pond aalbessen  heel de pan in en basisrecept volgen.

Vlierbessenjam vlierbessen plukken en van de steeltjes rissen ik maak hier meestal een mix van met ander fruit want 1.5 kilo vlierbessen is wel heel veel werk en plukken. Pond goed rijpe paarse vlierbessen mengen met kilo kruisbessen of aardbeien verder basisrecept volgen.

Courgettejam

Het klinkt een beetje raar misschien maar van courgettes kan je ook jam koken en verrassend lekker! Heel stevig dus ook geschikt voor vlaaivullung bv

1 kilo courgettes geraspt, 500 gram hslfzoete geleisuiker, rasp en sap van 3 citroenen, sap van 1 sinaasappel, ( eventueel theelepel kaneel) alles aan de kook brengen en even de staafmixer erdoorheen. Na een minuut of 5 koken heet in de potten doen.

Pruimenjam

1500 gram pruimen zonder pit eventueel vel eraf gehaald. Met vel dan is de jam donkerder en moet je echt goed pureren of zeven maar dan krijg je de velletjes er meestal niet geheel uit. Ik haal de velletjes er dus af. 1 pak geleisuiker van 500 gram. Sao van 1 citroen. Volg verder het basis recept boven aan. Heb je hele zoete pruimen en houd je van fris gebruik dan geen suiker maar alleen een zakje geleermideel. Pruimen schillen gaat het makkelijkst als ze heel rijp zijn. Of net als tomaten even in kokend heet water leggen en schrikken in koud water dan kan je ze makkelijker pellen.

Meloen mangojam

800 gram galiameloen in blokjes, 1 mango in blokjes, 1 citroen uitgeperst, pond halvageleisuiker

De ingrediënten aan de kook brengen en pureren op laag vuur zonder deksel een kwart laten inkoken. Na ongeveer 30 minuten in potjes doen.

 

 

 

 

 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Danielle schreef:

  Hoi Ingrid,
  Heb net bramen jam gemaakt, geplukt hier in het dorpsbos. Met 2 kruidnagels en sap van halve citroen en halve kg rietsuiker op 1,5 kg bramen.Mn man is turks en in Turkije is de jam altijd wat dun , gelei suiker kennen ze daar niet. Maar vind het zo ook lekkerder, wat dunnere jam.Mn man zn tante maakt altijd sinaasappel jam die smaakt echt heerlijk. Op zoek dus naar biologische sinaasappels, want de schil hoort eraan te blijven. Zal het recept plaatsen zodra wij de jam hebben gemaakt. Ik ben benieuwd of we het net zo lekker krijgen als daar. Hangt ook vd sinaasappels af natuurlijk.
  Groetjes Danielle

  Geliked door 1 persoon

  1. ingrid3220 schreef:

   Altijd leuk om andere recepten te lezen. Ik voeg aan de bramenjam ook citroen toe voor meer binding. De eerste potten ga ik komende week maken. Succes met inmaken!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s