Falafel
Van die heerlijke veganistische balletjes in een broodje met salade en sausjes. Veel mensen vinden ze moeilijk om te maken en er dwalen dan ook ontzettend veel recepten in het rond die het allemaal net niet hebben en vaak mislukken. Maar dit recept is verrukkelijk niet moeilijk het vergt alleen een dag of 2 van te voren voorbereiding.
Ingredienten
300 gram kikkererwten, gedroogde rauwe, geen blik!!!
1 ui, gesnipperd
half bosje platte bladpeterselie gesnipperd
3 teentjes knoflook uitgeperst
1 groene peper gesnipperd zonder de zaadjes
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijnpoeder
1eetlepel korianderpoeder
1 eetlepel bakpoeder
(koriander, als je dat lekker vind een half bosje gesnipperd, bij ons vinden ze het verse groen vies dus ik laat het achterwege)
400 cc olie om in te bakken, en een grote koekepan
Voorbereiden
De gedroogde kikkererwten in een ruime kom 2 dagen onder water laten weken. De erwten zullen ongeveer 3x zo groot worden.
Bereiden
Pureer de uitgelekte kikkererwten met de staafmixer, dit gaat een beetje moeilijk, ik doe dit in kleine porties, tot een gladde brij zonder stukjes. Voeg alle ingrediënten toe, behalve de olie, en meng deze goed door de massa. zet dit een half uurtje in de koelkast.
Maak ondertussen een groene salade klaar met komkommer, fijn gesneden sla, tomaat, gegrilde paprika.
Gefrituurde uien, 3 uien in dunne ringen en mengde deze met een gegrilde paprika.
Knoflooksaus van 10 eetlepels mayonaise, een bakje huttekase, 5 tenen geperste knoflook, peper en zout smaak glad gemengd met de staafmixer.
Verhit de olie in de koekepan ongeveer 2cm diep, en maak met behulp van 2 grote theelepel qeunelles en leg deze met de theelepel per 15 ongeveer in de koekepan en bak deze in enkele minuten goudbruin, uitlaten lekken op een paar vellen keukenpapier, ik maakte van dit deeg ongeveer 50 balletjes.
Serveren met de salade, humus, verse knoflooksaus, en de uien, in een pittabroodje of libanees brood.