Dolmas

Dolmas zijn een bijzonder lekker hapje wat ook nog eens een weekje houdbaar is en langer als je geen vlees gebruikt of invriezen. Het doet mij aan vakantie denken en aan warme zomerdagen. Nu hebben wij een paar druivenranken staan waar de eerste uitlopers nu van gesnoeid moeten worden en die eerste bladeren vind ik het lekkerst om dolmas van te maken later in het seizoen dan zijn ze te hard en te grof van structuur. Dus gisteravond laat met de zaklamp naar buiten en 40 bladeren geknipt.
Dolmas Ongeveer 40 stuks

De 40 geknipte bladeren even afspoelen en kort blancheren in een pan met kokend water, uit laten lekken. Of een blik bladeren kopen bij een toko of Turkse winkel. 200 gram rijst hele korrel, gehakt naar keuze ik nam dit keer gehakt van kipdijenfilet ongeveer 400 gram, 2 eetlepels griekse kruiden, 2 eetlepels kruidenmix al andalus van Jonnie Boer, zout en peper, 2 uien gesnipperd. Ongeveer 1.5 liter bouillon naar keuze. 1 grote citroen 2 plakjes en xe rest uitknijpen, olijfolie, halve liter bouillon om in te stoven.

Neem een ruime koekenpan en olijfolie. Bak het gehakt rul samen met de ui, voeg de rijst toe en bak enkele minuten mee. Voeg langzaam in beetjes de bouillon toe totdat deze gaar is en geen bouillon meer opneemt. Regelmatig omroeren dus tijdens het stoven en bouillon bijschenken zodra je ziet dat ze bijna droog staat.

Pan van het vuur af zetten.

Leg een blad met de gladde kant naar beneden en doe er een eetlepel rijst in het midden leggen. Zijkanten naar binnen vouwen en oprollen en met de naad naar onderen in een stalen pan leggen, strak tegen elkaar aan. Tussen elke laag een plak citroen ik had ongeveer 3 lagen. Giet hieroverheen wat bouillon totdat ze net onderstaan. Giet er citroensap overheen en enkele eetlepels olijfolie. Leg een schotel op de dolmas en laat deze op een laag pitje op smaak komen. Stoven dus. Ongeveer 40 minuten. Serveren met een knoflook dille yoghurt mayonaise. In de koelkast ongeveer een week houdbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s