Gewoon te lekker proefde ooit een stukje cheesecake van een patisserie en was meteen verslingerd. Als ik ergens gebak eet en je kunt kiezen ben ik altijd benieuwd naar de smaak van de cheesecake, zoveel mogelijkheden. Sommigen heel stevig, terwijl andere een bijna zachte vulling hebben. En de bodems die variëren van flinterdun, koekachtig tot spongecake je kunt er dus alle kanten mee op. Ik maak ook graag verschillende variaties. Maar deze is mijn favoriet een beetje een robuuste taart met dikke nootachtige zachte koekbodem. Erbij serveert ik een zachte aardbeiensaus met hele kleine aardbeien.
Voor de bodem 100 gram roomboter smelten, 100 gram koekkruim van bv roomboterzandkoekjes, 2 eetlepels granola dust (of 50 gram gemalen noten en 2 eetlepels gebroken lijnzaad), theelepel kaneel, 50 gram rozijntjes, 50 gram havermout
Vulling
5 eieren, 500 gram volle vette kwark of zelf gemaakte yoghurt, 130 gram witte basterdsuiker, 3 eetlepels zelfgemaakte vanillesuiker, 250 gram mascarpone, 5 eetlepels lemoncurd, 2 eetlepels maizena
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een springvorm van 24 cm doorsnede met bakpapier op de bodem en spray de zijkanten licht in met bakspray
Meng alle ingrediënten voor de bodem goed door elkaar en bekleed hier de vorm mee. Zacht aandrukken en in de koelkast zetten.
Voor de vulling de eieren tot creme kloppen met de suiker. Daarna alle overige ingrediënten toevoegen en rustig kloppen tot een ietwat dunne egale massa.
Geloof mij na het bakken is deze niet vloeibaar meer.
Giet de vulling op de bodem en plaats de vorm in het midden van de oven voor ongeveer 45 minuten op 180 graden.
Let op dat de bovenkant niet verbrand. De taart is klaar als de kwark enigzins sponzig aanvoelt, zoniet dan nog iets langer laten staan.
Let op…Iedere oven is verschillend ik bak in een grote hete luchtoven. Eventueel kan je de taart na het bakken met een gelei bestrijken zoals ik deed bv met een sinaasappelgelei
Bij de cheesecake serveer ik meestal een fruitsaus. Vandaag 250 gram aardbeien die ik met een 80 gram suiker en een half zakje geleipoeder zachtjes verwarmde en liet geleren maar de vruchtjes heel liet. Af laten koelen voor serveren.