Ik kocht gisteren de eerste groene asperges van dit seizoen en maakte er niet alleen een quiche van maar ook een oerheerlijke soep, daar had ik trek in.
400 gram groene asperges in stukjes 50 gram apart leggen, 1 gesnipperde ui, 3 stengels bleekselderij in stukjes, 75 gram cantharellen in stukjes, 100 gram spekreepjes, 50 gram roomboter, 50 gram bloem, 1 liter melk, 100 gram verse roomkaas of creme fraiche, 1 theelepel vadouvan kruiden (kerrieachtig) handje gehakte peterselie voor garnering 2 biologische bouillonblokjes kip of groente, peper en zout
Als je liever geen varkensvlees eet laat dan de spekjes achterwege en gebruik iets meer zout.
De roomboter smelten en hierin de spekjes uitbakken en deze uit de pan halen, de groentes roerbakken in bet vet op laag vuur de bloem en kerrie kruiden toevoegen en een 2 minuten laten garen goed omscheppen, de melk, roomkaas, bouillonblokjes toevoegen en goed roeren tijdens het binden. Met de staafmixer na een minuut of 10 de soep pureren. De achtergehouden asperges en peterselie toevoegen en nog even laten trekken. Peper en zout naar smaak toevoegen.
In kommetjes een laagje soep en een paar spekjes doen. Eet smakelijk.