Yoghurt maken

Ik ben dus dol op yoghurt, elke dag eet ik wel 1 of 2 bakjes, soms puur of met wat fruit of granola als ontbijt. Zelf maken is niet moeilijk sterker nog zeer simpel.

2 liter melk volle of halfvolle,  houdbare of verse melk naar keuze,  de smaken en dikte zullen na het fermenteren ook respectievelijk voller of magerder smaken en aanvoelen dikker of dunner.

100 gram yoghurt, ik gebruik meestal een biogarde maar je kunt ook een volle Turkse yoghurt bijvoorbeeld  gebruiken

Melk verwarmen tot 38 graden, (verse melk van de koe eerst  pasteuriseren 20 seconden op 72 graden). De yoghurt toevoegen aan de warme melk en goed erdoorheen roeren.

De yoghurtmelk in potten doen en 12 uur op temperatuur houden van 38 graden,  ik gebruik hiervoor een koelbox waarin ik de potten zet samen met wat flessen met heet water. In een hooikist kan het ook of sommige mensen doen het zelfs in thermoskannen maar dat lijkt mij wat lastig schoonmaken. Na de fermentatie de yoghurt in de koelkast zetten en na koeling lekker opeten. Bewaar enkele lepels yoghurt voor het maken van een volgende portie. Dit kan je ongeveer 10x doen en dan heb je een nieuwe starter van gekochte yoghurt nodig.  Experimenteer naar smaak met volle en halfvolle melk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s