Jongste is morgen (28 maart) jarig dus die mocht de taart kiezen om te bakken. Het moest ouderwetse appeltaart worden zonder rare dingetjes mam.. en reepjes bovenop.
Appeltaart 28 cm doorsnede
400 gram bloem, zakje bakpoeder, 250 gram roomboter, 1 ei, 150 gram basterdsuiker
Hiervan een deeg kneden en een uurtje laten rusten
1.5 kilo appels in kleine stukjes, 3 eetlepels suiker , 2 eetlepels kaneel, 1 eetlepel maizena met elkaar mengen
2 handen rozijnen ,2 eetlepel gebroken lijnzaad
1 ei om te bestrijken
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Een springvorm invetten en bekleden met deeg, 1/3 van het deeg bewaren voor de reepjes bovenop. Wat rozijnen op de bodem strooien samen met het lijnzaad, appels en overige rozijnen erover verdelen en aandrukken. Van het overige deeg reepjes vormen en een mooi vlechtwerk maken En bestrijken met een ei. 55 minuten bakken op 180 graden af laten koelen voordat je de springvorm verwijderd.
VARIATIES
- Als je hele zure of harde appels gebruikt kan je deze na het in blokjes snijden even een minuut of 5 wat bakken met roomboter in een koekenpan voor lekkere smeuïge appeltjes
- Voeg ook eens Cranberries toe ipv rozijnen
- Of peren en appels mengen
- Noten grof hakken en roosteren met wat suiker en daarna met de appels mengen
- Citroenrasp aan het deeg toevoegen voor frissere smaak of een eetlepel koekkruiden voor een winters smaakje
- Op de bodem een laag koekkruimels daarop een dadelamandelspijs, 100 gram fijn gemalen amandelen, 8 ongezoete dadels in stukjes, 1 eiwit dit in een hakmolen draaien tot een kleverige massa en over de bodem verdelen.
- Open appeltaart Leg boven op de appelvulling een figuur van in plakjes gesneden appel met schil en versier met een ring van het deeg, maak figuurtjes zoals blaadjes en bestrijk het geheel met eigeel en bestrooi met witte basterdsuiker.
- Tip van Cees Holtkamp gebruik geen goudrenetten maar een appel die stevig blijft.
Ik heb deze ook geprobeerd, bak al heel wat jaren appeltaart maar vind dit de mooiste taart die ik ooit gemaakt heb en de lekkerste . Bedankt voor het recept
LikeLike
Superleuk om te horen! Veel bakplezier.
LikeLike