Pindasaus een heerlijke saus over allerlei gerechten. In de winkel kan je tal van potjes kopen maar die bevatten enorm veel suikers en additieven en e-nummers, volkomen overbodig bij zelf maken uiteraard in 10 minuten klaar.
150 gram pinda’s of gemengde noten, eetlepel sambal ik neem meestal Badjak of petis, scheutje ketjap manis, 2 tenen knoflook, flinke snuf djinten (komijnpoeder) eetlepel azijn, eetlepel gembersiroop, water.
Alles in de hakmolen doen en fijn malen langzaam een kop water toevoegen tot het mengsel de dikte heeft van pannekoekbeslag. In een pan doen en verwarmen en eventueel nog wat water toevoegen omdat warme pindasaus dikker word.
Variaties
-vervang de knoflook door een gesnipperde ui
– voeg ipv water de helft kokosmelk toe
– voeg geroosterde noten toe in stukjes
Als de saus te pittig is enkele lepels suiker of honing zorgen dat de scherpte afneemt.
Het kookboek van de Indonesische keuken is wat mij betreft dat van Bep Vuyk al heel oud maar zeer fijn daar staan veel simpele recepten in oa pindasaus